Preskočite na glavni sadržaj

Božićna bajka Jasmine Kosanović u EMZ-u

Izložba 'Božićna bajka Jasmine Kosanović / Jasmina i lutkice' bit će predstavljena od 4. prosinca 2021. do 9. siječnja 2022. u Etnografskom muzeju Zagreb. Izložba je dio projekta 'Igračke – djetinjstvo zauvijek'.
vrijeme: 04.12.2021. - 09.01.2022.
mjesto: Zagreb
url: http://www.emz.hr
Jasmina Kosanović živi u najljepšem svijetu od svjetova. Netko će reći da je to svijet bajki, netko će ga nazvati carstvom lutaka dok će netko, puno manje romantičan, njezin atelje u srcu Zagreba opisati kao prodavaonicu. I svi će oni zapravo imati krivo. Jer taj svijet što ga stvara posve sama, u procesu kontinuirane kreacije, nestalan je poput mijene. Zrcali godišnja doba – kiti se injem, resi žutim lišćem, blista na prvome proljetnom suncu i veseli se svježini ljetne večeri. Glavnih likova nema jer ovdje su glavni svi. I kao ugljen crna vrana, i lisica hrđave dlake, i tek naoko strašni vuk i gradski mačori sa stilom i stavom. A u njezine nježne djeve - Crvenkapicu, zanosnu Rosu i najšarmantniju Vješticu - svi smo se odavno bezglavo zaljubili. Cijela se ova družina susreće u šumi kao mitskom mjestu i među bijelim granama breze živi bezbrižno i u slozi. Nema tu ni negativaca. Povezuje ih sve ona iskonska dobrota i gotovo zaboravljena toplina koja živi u najmekšim sjećanjima na djetinjstvo, bakinu blagost i mamine priče za laku noć. 
 
Autorica izložbe i likovnog postava: Jasmina Kosanović
Voditeljica projekta Igračke – djetinjstvo zauvijek: dr.sc. Iris Biškupić Bašić

Želja autorice, poznate hrvatske umjetnice lutaka Jasmine Kosanović, je da čarolija božićne noći pod okriljem Etnografskog muzeja svojom kreativnošću potakne posjetitelje da i oni sami u svojim domovima osmisle svoju božićnu bajku. Tako će svake subote u prosincu kroz druženje objasniti na koji način radi svoje lutke. ​Edukativni dio programa Etnografskog muzeja →