Preskočite na glavni sadržaj

BOOKtiga 2022.

Od 8. do 10. rujna u Poreču će se održati petnaesta po redu BOOKtiga – festival pročitanih knjiga te BOOKtižin - sajam rabljenih knjiga.
vrijeme: 08.09.2022. - 10.09.2022.
mjesto: Poreč
url: https://www.knjiznicaporec.hr/

Festival započinje u četvrtak, 8. rujna u 10 sati otvaranjem BOOKtižina, sajma pročitanih knjiga u parku Matije Gupca, kada će svi ljubitelji pisane riječi moći kupiti knjige, koje su donirali građani, po simboličnoj cijeni od 10 kuna. Prihodi od prodaje knjiga na sajmu BOOKtižin i ove će se godine usmjeriti na nove projekte porečke knjižnice. Sajam će biti otvoren svakodnevno od 10 do 19 sati. Bogatu ponudu rabljenih knjiga upotpunit će i zanimljiva ponuda vrijednih izdanja antikvarijata iz Ljubljane, Kopra, Rijeke i Zagreba, i to po prigodnim cijenama, te programski dio Festivala kroz književna druženja s renomiranim imenima hrvatske kulturne scene.
 
Prvi gost ovogodišnje BOOKtige je Slavko Sobin kazališni, televizijski i filmski glumac koji u Poreč donosi „Šapice“, poučnu priču o važnosti prijateljstva, toleranciji i prihvaćanju drugačijih, o važnim stvarima koje treba naučiti dok smo još mali. Nakon velikog uspjeha prve slikovnice "Šapice", objavljene su još dvije koje donose nove priče neodoljive pseće družine, a autor će posjetitelje upoznati sa svim njihovim avanturama u četvrtak, 8. rujna, s početkom u 12 sati, u parku Matije Gupca.
 
U suradnji s antikvarijatima Glavan iz Ljubljane i Mali neboder iz Rijeke, porečka knjižnica šestu godinu zaredom organizira “Sat za kolekcionare”, u četvrtak, 8. rujna u 17 sati te u petak 9. rujna u 18 sati. Pozivaju se svi zainteresirani građani, koji u svojim kućnim bibliotekama posjeduju stare knjige, a zanima ih procjena ili otkup primjerka vrijednih izdanja, da posjete BOOKtižin jer ih tamo čekaju naši stručnjaci antikvari.
 
Obiteljska priča ispričana iz tri perspektive, čije je srce teme patrijarhat, knjiga koja progovara o zaključanosti, kako društvenoj, tako i intimnoj, o nemogućnosti da i žene i muškarci u ovom društvu žive slobodno i dostojanstveno, knjiga „Sinovi, kćeri“ najčitaniji je roman u istarskim narodnim knjižnicama u 2021. godini, a njegova autorica, Ivana Bodrožić, ovogodišnja je dobitnica Nagrade BOOKtiga. Nagrada će laureatkinji biti dodijeljena 8. rujna u 18 sati u Gradskoj knjižnici Poreč. Nagrada BOOKtiga dodjeljuje se pod pokroviteljstvom Istarske županije - Regione Istriana. Osim prigodnog priznanja, sedmodnevnog boravka u Kući za pisce/Hiži od besid u Pazinu, autorica najčitanije knjige dobiva i novčanu nagradu.
 
U petak, 9. rujna u 11 sati u park Matije Gupca dolazi Željka Horvat Vukelja koja će predstaviti svoju slikovnicu „Žinko u školi“. Prigoda je to za djecu da upoznaju  maštovitu književnicu, koju vole mali i veliki te Ježića Žinka i sve okolnosti koje su ga pratile u prvim danima škole.
 
Istoga dana, u 13 sati u parku Matije Gupca, uz stručno vodstvo i glumačku interpretaciju Dubravke Vidović, u Susretu s Marijom Jurić Zagorkom, svi zainteresirani obnovit će sjećanje na našu veliku spisateljicu, upoznati njezin privatni život, djetinjstvo i mladost, novinarski i književni rad kojim je budila nacionalnu osviještenost te se zalagala za prava žena. U subotu, 10. rujna u 10 sati, u Klubu umirovljenika Galija, na Kavi sa Zagorkom naći će se umirovljenici. Zajedno će se prisjetiti minulih vremena, ljudi i događaja koje naši najstariji sugrađani još dobro pamte. Umjetnički performans održat će se i u porečkom Domu za starije i nemoćne osobe, a ove tri generacije i tri lokacije povezujemo Na istoj strani(ci), projektom Gradske knjižnice Poreč u partnerstvu s Gradom Porečom – Parenzo, koji je odobren u okviru europskog natječaja „Čitanjem do uključivog društva“ te se financira u okviru Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali“ 2014.-2020. Europske Unije iz europskog socijalnog fonda. 85% sredstava osigurano je iz Europskog socijalnog fonda, 15% Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.   
 
U parku Matije Gupca, u petak 9. rujna u 17 sati održat će se predstavljanje prve slikovnice zavičajne povijesti u Istri Kapelin, čije su autorice profesorica Ana Dundara Pajić iz Osnovne škole Ivo Lola Ribar Labin te profesorice labinske Srednje škole Mate Blažine Katarina Brajdić Divšić i Majda Milevoj Klapčić.  Ponukane projektom Istarske županije o zavičajnosti, Ana, Katarina i Majda odlučile su udružiti kreativne snage i napisati slikovnicu Kapelin, običnu priču o neobičnom Labinjanu.
 
Večernje događanje započinje u 19 sati, u Gradskoj knjižnici Poreč, kada će biti predstavljen roman Hotel Wartburg, nagrađivanog i prevođenog riječkog autora Zorana Žmirića. Hotel Wartburg vodi nas u Rijeku osamdesetih godina dvadesetog stoljeća, pripovijeda o jednoj naizgled sasvim običnoj obitelji, nesretnoj na svoj način, o odrastanju jednog dječaka koji postaje roker i u sukobu je s ocem, o sazrijevanju i praštanju, a autor majstorski vodi čitatelje kroz priču automobilom marke Wartburg.
 
U subotu, 10. rujna u 11 sati u parku Matije Gupca održat će se šesta po redu aukcija starih knjiga i tiskovina pod nazivom „Udomi knjigu“. Nakon prošlogodišnjih, iznimno dobro prihvaćenih aukcija knjiga, Gradska knjižnica Poreč u suradnji s antikvarijatom Glavan iz Ljubljane te antikvarijatom Mali neboder iz Rijeke, pripremila je još jednu aukciju na kojoj će se predstaviti vrijedne i zanimljive antikvarne knjige. Aukciju će voditi Rok Glavan, slovenski antikvar i Tomo Vučinić, riječki antikvar. Nakon aukcije slijedi zanimljiv razgovor Roka i Tome „30 godina u antikvarnim cokulama“, o njihovom susretu na 1. BOOKtigi, zajedničkim projektima i antikvarnim iskustvima.
 
I za kraj petnaeste BOOKtige, bit će predstavljena knjiga Doživotna robija Vedrane Rudan, autorice koja se usudila progovoriti i propitati roditeljsku ljubav prema djeci, taj složeni odnos koji može razoriti čovjeka unatoč tome što je ispunjen ljubavlju. Dugi niz godina Vedrana Rudan slovi za jednu od najkontroverznijih ličnosti medijskog prostora. Može li nas ponovo iznenaditi? Njezinu novu priču možete poslušati u subotu, 10. rujna u 19 sati u Gradskoj knjižnici Poreč.
 
BOOKtiga nam u paketu donosi puno lijepih događanja, za sve generacije, a kao i uvijek i poneko iznenađenje. Koncept i vizualni identitet potpisuje Studio Sonda. Ove se godine konceptom ukazuje na raznolikost i autentičnost naslova svojstvenih festivalu rabljenih knjiga, a BOOKtiga s BOOKtižinom to već petnaestu godinu zaredom promiče. Na BOOKtižinu svatko može pronaći knjige koje ga zanimaju: slikovnice, beletristiku, knjige o kuharstvu, dizajnu, mitologiji, ekonomiji te iz bilo kojeg drugog stručnog područja. Ali na BOOKtižinu uvijek naletite i na nešto što ni u snu niste mogli zamisliti, rijetke i zanimljive naslove koji će vas nečemu podučiti ili nasmijati, opustiti. Da, ove godine će se samo na BOOKtižinu pronaći u istom paketu knjige sa savjetima za top formu zapakirane zajedno s knjigom recepata za kremaste kolače. Stoga će posjetitelje sajma, između brojnih doniranih i na police izloženih knjiga, dočekati i određeni broj unaprijed pripremljenih paketa, prema područjima interesa, s tri tematski slične knjige, a u tom istom paketu bit će i knjiga iznenađenja. BOOKtiga uvijek nanovo progovara na sebi svojstven način, a ove godine šalje poruku da politika i priče za malu djecu dolaze u istom paketu. Lako je ljubiteljima moreplovstva ući u knjižaru i kupiti veliku i važnu knjigu koja podučava o jedrenju. Ali ljubitelji jedrenja samo na ovakvim festivalima mogu naći rijetki naslov, poput: Zašto nije dobro držati rum na suncu?. A što bi plovidba bila bez boce ruma?
 
Puno dobrih razloga da preuzmete svoj paket! Uz gratis knjigu iznenađenja, dobit ćete i gratis puno pozitivnih emocija, poručuju porečke knjižničarke! A oni koji ne mogu doći, ponudu rabljenih knjiga mogu pogledati i na webBOOKtižinu koji je dostupan na stranicama Gradske knjižnice Poreč.