Preskočite na glavni sadržaj

Bogatstvo hrvatskoga jezika i pisane riječi na 41. Susretu hrvatskih zavičajnih književnika

Susret hrvatskih zavičajnih književnika, književna manifestacija u organizaciji Hrvatskoga sabora kulture okupit će u subotu, 25. lipnja 2022. u Zagrebu najuspješnije zavičajne autore iz raznih krajeva Hrvatske.
vrijeme: 25.06.2022. -
mjesto: Zagreb
url: http://hrsk.hr/
Cilj Susreta je poticanje i promicanje kvalitetnog književnog stvaralaštva hrvatskih zavičajnih  književnika koji pišu hrvatskim jezikom, poticanje i njegovanje svih hrvatskih narječja (kajkavskog, čakavskog i štokavskog), afirmacija zavičajnih književnika i njihovih djela, obogaćivanje hrvatske pisane baštine i razvoj publike.

Susretu je tradicionalno prethodio književni natječaj Hrvatskog sabora kulture na kojem je sudjelovalo čak 95 autora iz gotovo cijele Hrvatske s ukupno 331 pjesmom, 48 proznih radova i 13 dramskih djela. Pristigle radove vrednovali su književnici Dorta Jagić i Tomislav Šovagović te teatrologinja i kazališna kritičarka dr. sc. Sanja Nikčević, koji su za Susret odabrali najbolja poetska, prozna i dramska ostvarenja. Sukladno odlukama Povjerenstva, na Susretu će najuspješnijim autorima biti uručena Priznanja, Pohvalnice te Plakete Hrvatskog sabora kulture: Plaketa „Mihovil Pavlek Miškina“ za dijalektalno pjesništvo i pjesništvo na književnom standardu, Plaketa „Slavko Kolar“ za prozu i Plaketa „Kalman Mesarić“ za dramsko stvaralaštvo. Odabrane radove interpretirat će dramski umjetnik Dubravko Sidor i odabrani autori.

Prijenos iz Velike dvorane HSK-a moguće je pratiti na Facebooku i YouTube kanalu Hrvatskog sabora kulture u subotu, 25. 6. od 11 h. (Osobni dolazak na Susret u Veliku dvoranu HSK potrebno je obavezno najaviti organizatorima prijavom najkasnije do 23. lipnja 2022.)

Materijalnu potporu 41. Susretu hrvatskih zavičajnih književnika osigurali su Ministarstvo kulture i medija RH i Grad Zagreb.

Književnici koji u Zagreb pristižu iz raznih krajeva Lijepe naše druženje će nastaviti i u popodnevnim satima te u nedjelju, 26. lipnja, na radionici dramskog pisanja „Što pisac radi u svojoj ili bilo kojoj priči ili elementi dramskog pisanja“ pod vodstvom dr. sc. Sanje Nikčević.

Više informacija i rezultate natječaja s imenima svih odabranih sudionika pronađite na stranicama organizatora: www.hrsk.hr