Preskočite na glavni sadržaj

Besplatna radionica izrade dokumentarnog filma u Novoj Gradiški

Pučko otovreno učilište 'Matija Antun Relković' Nova Gradiška, uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC), održat će Radionicu izrade dokumentarnog filma od 19. do 22. travnja pod vodstvom stručnih edukatora. Riječ je o intenzivnim ciklusima radionica izrade dokumentarnog i eksperimentalnog filma za djecu i mlade između 10 i 22 godine starosti. Sudjelovanje za polaznike je besplatno!
vrijeme: 19.04.2023. - 22.04.2023.
mjesto: Nova Gradiška
url: https://poumar-ng.hr/

O programu:
 
Oslobođeni film nezavisna je inicijativa grupe slobodnih filmskih autora koji djeluju u području filma i srodnih audiovizualnih praksi.
 
Četverodnevna radionica intenzivni je program rada namijenjen prije svega testiranju vlastitih sposobnosti i vještina pod velikim mentalnim, emotivnim i kreativnim pritiskom. Primarna zadaća ovog programa je osvještavanje kohezijske snage grupe.
 
Metode i način rada:
 
Ovaj program prvenstveno je odgojna platforma koja od polaznika traži intenzivan kreativni i mentalni angažman, uči ih o vrednotama timskog rada, razvija njihove društvene i komunikacijske vještine te dodatno razvija kritičko razmišljanje pojedinca.
 
Meditativnim pristupom, koji osluškuje i ohrabruje unutarnje vjedro polaznika, otvaramo ih prostoru u kojem osvještavaju svoja osjetila.  Senzorne vježbe služe kao premosnica s koje se prostor koji nas okružuje počinje drugačije motriti, analizirati i interpretirati. To nas motivira da s novim pogledom na stvari tragamo za svojom idejom, odnosno niti s kojom ćemo ispričati svoju filmsku priču.
 
Fokus je stavljen na iskreni, organski izričaj koji proizlazi iz refleksije stvarnosti i svakodnevnog svijeta i okruženja, a iskazuje se iskrenim jezikom srca pojedinog polaznika.
 
Polaznike usmjeravamo k tome da upotrijebe svoje autentično imanje – svoja iskustva – sve ono po čemu je svatko za sebe poseban – kao podlogu za stvaranje svog filma.
 
Iz tog uvodnog prožimanja u unutrašnjem prostoru, nakon uvodne potrage koja proizlazi iz tišine i kontemplacije, drugi dio radionice postaje eksternalizirana igra gdje se nalaze mogućnosti interpretacije i izgovora našeg unutarnjeg bogatstva. Stvara se niz sličica, traži se ispravan redoslijed i način povezivanja – priča se priča u kojoj je svaki element, svaki utkani dio odraz tog postojećeg, urođenog, imanja.
 
Metoda rada nije usmjerena na ispravno i neispravno, točno i netočno – mentorski rad ovdje je samo podrška i pogon – sve je ispravno ako proizlazi i iz iskrenog, autentičnog motiva i mjesta. Mentorski rad ovdje je podrška tom glasu i nastoji ga usmjeriti artikulacijskim, kreativnim, tehničkim i operativnim znanjima. Sinergija vještina, u simbiozi, u potpunoj je službi glasa djeteta koje poput malog kapetana vozi i navigira suradnike, mentore i edukatore.
 
Film i filmski izričaj ovdje je samo alat, odnosno sredstvo kojim se probuđuje autentičan, oslobođen glas polaznika.
 
Polaznike učimo tome da je njihov glas važan – jer film nema pravila. Pravi umjetnički angažman nije popis pravila nego svojevrstan aktivizam duše, srca i cijelog bića koje se cijelo pokreće iz dna do vrha kako bi iz unutra na van porodilo nešto oblikovano bojom, slikom, zvukom, simbolima – što smo nazvali filmom. Sve što imaju za reći – dok god je najiskrenije moguće, dok god su svjesni da izlazi iz pravog mjesta – važno je.
 
Radionice će se održati uz potporu HAVC-a i Grada Nova Gradiška