Preskočite na glavni sadržaj

Besplatna književna mobilna aplikacija 'Hrvatski zvukopis' postavljena je u New Yorku

Besplatna književna mobilna aplikacija 'Hrvatski zvukopis' postavljena je u New Yorku
'Hrvatski zvukopis' besplatna je interaktivna mobilna aplikacija koja sadrži u audio formatu neobjavljene suvremene kratke priče hrvatskih autora i odlomke pisanih djela velikana starije hrvatske književnosti. 'Hrvatski zvukopis' prvo je aktiviran u Zagrebu, a zatim u Splitu te urbanim sredinama srednjodalmatinskih otoka. U 2022. mobilna aplikacija je postavljena u New Yorku, kao prvoj međunarodnoj urbanoj sredini gdje žive Hrvati izvan Hrvatske s ciljem širenja i na druga urbana područja izvan RH.
Ova zvučna mobilna aplikacija aktivacijom u različitim gradskim prostorima  umrežuje hrvatsku književnu scenu i oživljava hrvatsku književnost. Okupljajući pisce iz cijele Hrvatske na inovativan i interaktivan način, njihov pismeni izričaj putovanjem kroz prostor doživljava jedan novi oblik nomadizma temeljen na zvuku i interpretiranoj riječi.
 
Mobilna aplikacija Hrvatski zvukopis izrađena je 2019. i funkcionira pomoću geolokalizacije odnosno isključivo kretnjom korisnika u urbanom prostoru u kojem je postavljena. Kada korisnik šetnjom gradom uključi aplikaciju dolaskom na određene gradske lokalitete, koji su naznačeni na mapi grada, “hvata” priču koju odmah može poslušati i tako krenuti na zvučno putovanje.
 
Kratke priče hrvatskih autora dostupne su na hrvatskom i engleskom jeziku čime se povećava dostupnost i vidljivost  hrvatskog pisanog izričaja izvan RH. Tim je  povodom umjetnička organizacija Yelo, koja stoji iza čitavog projekta, u prosincu ove godine promovirala aplikaciju  i hrvatske autore u SAD-u. Jelena Remetin, multimedijalna umjetnica i autorica projekta, Jelena Miholjević, glumica i  jedna od intepretatorica kratkih priča i Andrea Remetin, producentica predstavile su program u Veleposlanstvu RH u Washington D.C., u Hrvatskom centru u New Yorku, na Hrvatskom radio klubu New York i na odjelu slavistike pri Sveučilištu Harvard u Cambridgeu. Ova promotivna turneja imala je značajni doprinos vidljivosti projekta, a i daljnjoj promociji Hrvatskog zvukopisa s novim sadržajima i lokacijama u godinama koje slijede.
 
Mobilna aplikacija Hrvatski zvukopis gradi se iz godine u godinu te će početkom 2023. sadržavati 90 kratkih priča hrvatskih autora. Teme priča su moderne, urbane, ali poetične i delikatne te svjedoče vremenu u kojem su nastale. Svaku kratku priču unutar aplikacije interpretira profesionalni glumac čiji glas prati glazba i zvučni dizajn. Riječi, izričaj i zvučne plohe sadržaja aplikacije stvaraju novu „urbanu sredinu''. Kroz priče različite urbane tematike, iz različitih vremenskih perioda sam slušatelj oživljuje urbani prostor, ali i banalnu svakodnevnicu i kreira drugačiji identitet grada kojim prolazi.
 
Namjera programa Hrvatski zvukopis je da se pristup književnom sadržaju hrvatskih autora omogući širokom krugu korisnika intervenirajući u javnom prostoru različitih gradova istovremeno utječući na kulturni identitet korisnika, ali i grada. Program je zanimljiv jer na interaktivan način te pomoću novih tehnologija stvara kulturno-turistički potencijal grada u kojem je postavljen.
 
Aktivaciju i promociju mobilne aplikacije Hrvatski zvukopis u SAD-u podržalo je Ministarstvo kulture i medija RH, Turistička zajednica grada Zagreba i Središnji ured za Hrvate izvan RH.

Preuzmite i instalirajte aplikaciju Hrvatski zvukopis za Android
Preuzmite i instalirajte aplikaciju Hrvatski zvukopis za iOS