Preskočite na glavni sadržaj

Bernarda Kramarić i Iva Miličević - Gdje smo sad / I što ćemo sad?

Otvorenje izložbe Bernarde Kramarić i Ive Miličević 'Gdje smo sad / I što ćemo sad?' održat će se u petak, 16. rujna, u 20 sati, u Centru za mlade Bunker / Art room, Samobor. Izložba je otvorena za posjetitelje do 26. listopada 2022.
vrijeme: 16.09.2022. - 26.10.2022.
mjesto: Samobor
url: https://www.samobor.hr/galerija-prica

Gdje smo  sad/ “I što ćemo sad”?
 
Kako komuniciraju mlade osobe?  Vidimo ih uronjene u male ekrane zaokupljene njihovim sadržajem odvojene od dinamike života koja se događa oko njih. Već neko vrijeme (od kad su pametni telefoni preuzeli naše živote)  dominantne slike su: medijske! Jednom nogom (a rukama i očima svakako)  živimo u virtualnom svijetu koji nas uvlači u glib iluzija. Dopunjujem pitanjem: a što se drugo nudi u ovom svijetu zaokupljenom krizama, pandemijom, ratovima, potresima, manipulacijom informacijama te upitima svih vrsta, svijetu u  prijelomu, promjeni i transformaciji?
 
Jesmo li mogli pretpostaviti da popularna umjetnost postaje glavni način percepcije svijeta? 
 
Dvije mlade autorice svoje radove temelje na prepoznatljivim predlošcima iz filmova, stripova, fotografije, plakata, digitalnih igrica i pretrpanih društvenih mreža.
 
Pojavom Pop Arta 60-tih godina prošlog stoljeća tadašnji kritičari su ga doživjeli kao izdaju glavnih načela Modernizma (prijelaz iz 19.u 20.st., vrijeme romantizma, simbolizma, novih filozofskih načela i larpurlatizma)*. Manji broj kritičara ga je smatrao “neposlušnom maskom” u “ezoterijskom” značenju otkrivanja  “izvanjskog puta k unutrašnjem”.
 
Moguće je pronaći drugu ili skrivenu sliku koja je iza ili ispod prepoznatljivog lika, mjesta ili prizora te otkriti koncept pristupa, unutarnji komentar, emociju uloge ili simboličko značenje, odnosno, “ono što čini  pop artističko bogatstvo je u trenutno  prepoznatljivim slikama”. Sve to počiva na temeljima Dadaističke tradicije koja je njegovala  više konceptualni pristup nego perceptivan prije više od stotinu godina pokazujući određenu umjetničku pobunu u ratno vrijeme.
 
Koji komentar nude mlade autorice? Gdje smo sad?  Kakva je njihova maska neposlušnosti ili pobune te  što nam otkrivaju o svom unutarnjem svijetu?        
 
Iz teksta predgovora Nevenka Miklenić, prof.
 

Bernarda Kramarić i Iva Miličević - Gdje smo sad / I što ćemo sad? - Samobor