Preskočite na glavni sadržaj

Barokna moreška u Zagrebu

Barokna moreška održat će se u subotu, 14. svibnja s početkom u 16.30 sati, ispred Hrvatskog narodnog kazališta. Program izvode moreškanti iz KUD-a Moreška iz Korčule i umjetnici iz Hrvatskog baroknog ansambla.
vrijeme: 14.05.2022. -
mjesto: Zagreb

Moreška je poznati mačevalački ples s otoka Korčule koji tematizira borbu crnih i bijelih koja se vodi za ruku djevojke bule. Barokna moreška izvodi se uz glazbu Hrvatskog baroknog orkestra koja je rekonstruirana prema starim sačuvanim baroknim melodijama moreške.

Ovaj se poznati ples s mačevima rijetko kad izvodi izvan otoka Korčule. Zapisi o njegovu izvođenju datiraju još iz 16. stoljeća. Barokna moreška bit će jedan od prvih programa koji se održavaju ususret 56. Međunarodnoj smotri folklora Zagreb koja se ove godine održava s temom Između Srednje Europe i Mediterana. Za više informacija o programu ovogodišnje Smotre, pratite mrežnu stranicu www.msf.hr.
U petak, 13. svibnja, na istoj lokaciji i u isto vrijeme održat će se javna generalna proba otvorena za gledatelje. U slučaju kiše, barokna moreška izvest će se u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu u subotu s početkom u 12.00 sati.