Preskočite na glavni sadržaj

Bacači Sjenki na turneji u Argentini i Čileu

Na predavačko-radioničkoj turneji u Argentini i Čileu poznatu hrvatsku umjetničku platformu, Bacače Sjenki, predstavljaju Sandra Uskoković, izvanredna profesorica na Sveučilištu Dubrovnik, Odjelu za umjetnost i restauraciju te autorica 5 knjiga o umjetničkoj kritici, teoriji i povijesti arhitekture, kulturalnim studijima, vizualnoj kulturi i suvremenoj umjetničkoj praksi te Boris Bakal, kazališni/filmski redatelj i glumac, intermedijalni umjetnik, edukator i javni povjesničar.
vrijeme: 06.05.2022. - 18.05.2022.
mjesto: Argentina / Čile
url: https://www.facebook.com/bacaci.sjenki/

Nakon što su u petak, 6. svibnja 2022., govorili o povijesnom kontekstu hrvatske modernističke arhitekture, njezinim značajkama te inovativnim načinima zagovaranja njezine obnove te promocije na sveučilištu Belgrano u Buenos Airesu (Argentina), u utorak, 10. svibnja,, su predstavili interdisciplinarnu filmsku školu za djecu i mlade FROOOM! te CinEd, europski projekt medijskog i filmskog usavršavanja nastavnika i opismenjavanja djece mladim voditeljima i edukatorima festivala filmova za djecu Ojo de Pescado u Valparaíso kulturnom centru (Čile).
 
U četvrtak, 12. svibnja, slijedi predavanje "Ljudi su prostor" o arhitekturi, baštini te urbanim i prostorom određenim umjetničkim i intermedijalnim projektima u Republici Hrvatskoj kao i predstavljanje ostalih projekata Bacača Sjenki na diplomskom studiju arhitekture i dizajna Papinskog katoličkog sveučilišta u Valparaísu te izvedbena šetnja eksperimentalnim arhitektonskim gradom Ritoque, kojeg su Bacači Sjenki predstavili u Europi već 2004. godine.
 
Turneja se nastavlja predavanjem 16. svibnja na Arhitektonskom odsjeku Papinskog katoličkog sveučilišta u Santiagu (Čile), gdje će Bacači Sjenki predstaviti participativne kustoske prakse u pripremi, produkciji i provedbi intermedijalnih projekata u javnim i dijeljenim prostorima na diplomskom studiju Kulturnih studija baštine.
 
Ova predavačka i radionička turneja završava predavanjima 18. svibnja u Montevideu (Urugvaj) te potpisivanjem sporazuma o suradnji s festivalom Mediamorfosis 20. svibnja u Buenos Airesu (Argentina), a do tada će predstavnici Bacača Sjenki Sandra Uskoković i Boris Bakal obaviti niz razgovora o suradnji i razmjeni s institucijama i organizacijama u Argentini i Čileu, čime potiču međunarodnu stvaralačku i kulturnu raspravu te interdisciplinarno razmišljanje i promišljanje izvan klasičnih i tradicionalnih baštinskih i stvaralačkih koncepata, po čemu su Bacači Sjenki dobro poznati širom svijeta.