Preskočite na glavni sadržaj

Attack pripremio raznovrstan program za Dan žena

Autonomni kulturni centar Attack pripremio je za Dan žena program koji, ne zanemarujući aktualne teme koje se tiču života žena, slavi njihovu kreativnost i kreacije na raznim područjima, od strip umjetnosti do glazbe.
vrijeme: 08.03.2024. - 09.03.2024.
mjesto: Zagreb
url: https://attack.hr/

"U Attacku se žene uvijek slave, one su nositeljice organizacije, logistike i programa, no red je da i obilježimo ovaj naš dan - Međunarodni dan žena, kada posebno slavimo žene i žensko stvaralaštvo u svim oblicima", ističe se u najavi
 
Femicomix događanje, u organizaciji Komikaza & AKC Attack održat će se u Infoshopu Pippilota u Medici.
 
Femicomix programska linija formalno je pokrenuta 2015., a prethodi joj niz akcija i gostovanja. Pod Femicomix imenom program gostuje 15 puta u osam država kroz radionice, izložbe, akcije i izdanja.
 
Projekt uključuje rastuću kolekciju strip umjetnica i pokušaj je da se fokusom na prezentaciji manjeg izbora autorica podcrta snaga i potencijal ženskog autorskog izraza u suvremenom stripu.
 
Iz Attacka kažu kako je izlaganje stripova uvijek izazov, pogotovo ako nema originala jer sve uglavnom nastaje digitalno ili je digitalizirano kroz Komikaze izdanja.
 
Ovdje su izloženi stripovi različitih tehnika, tema i stilova, neki su uvećane scene iz stripova, neki su prikaz više stranica u jednoj vizualnoj strip cjelini, a Komikaze albumi na izložbi će se moći prolistati.
 
Kako se podsjeća, autorice su u Komikaze fokusu od početka, kao i feminističke mreže, festivali i 'ženske' teme, a zbog aktivnih protagonistica Komikaze mreža je često prepoznata kao 'ženska'. Od 2002. je objavljeno preko 100 autorica u isto toliko Komikaze izdanja.
 
Prigodom izložbe održat će se i radionica Bedžomatik na temu "Subotnji klečavci", nakon koje slijedi kratki animirani film "Bakin seksualni život" Urške Djukić i Emilie Pigeard.
 
Bit će tu i koncert "GRRRRLS TO THE FRONT!", hardcore-punk svirka kojom se slavi i podsjeća na nužnost feminističke borbe u svim sferama života, pa i na punk sceni. Sviraju Željezne pilule, Sranje, Abergaz, Plastika i Mižerija, a potom slijedi nastup DJ-a Nedoklana Jovanovića.
 
People's kitchen kolektiv organizira u petak novo kulinarsko druženje, pozivaju na zajedničko kuhanje veganskog obroka, uglavnom spremljenog od povrća koje bi se inače bacilo, a skupljeno je na tržnici dan prije čime podupire 'zero vaste'.
 
Kuhanje kreće od 16 sati, a večera je od 20 sati, obrok je besplatan, uz donacije za daljnje održavanje kolektiva iz kojeg ističu kako im je cilj poticati druženja, razmjene iskustava, razgovore o različitim kuhinjama i tradicijama, međusobno upoznavanje i upoznavanje različitosti kroz kulinarstvo te osvijestiti da hrana treba biti dostupna svima. (Hina)