Preskočite na glavni sadržaj

Artlessov umjetnički generator II - Tijelo je najbolja kuća

Artlessov umjetnički generator II - Tijelo je najbolja kuća
Studio Artless predstavlja projekt 'Tijelo je najbolja kuća', kreativno-umjetničku edukaciju koju provodi kroz online objavu niza od sedamnaest video tutorijala na platformi YouTube.

Projekt je dobio ime prema naslovu priče Željka Zorice, osnivača Studija Artless. U priči se na duhovit način govori o duhu bez tijela i utjelovljenju duha, te „posudbi“ tijela. Kroz njezin sadržaj otvaramo pitanje bivanja u tijelu, individualnog i kolektivnog odnosa prema tijelu. Potičemo bavljenje pitanjima tijela i utjelovljenja, percepcije, osjetima i opažanjem svijeta, pažnjom i sviješću, govorom kao “svjetovnom eksplikacijom tjelesne egzistencije“, jezikom, matematičkim i subjektivnim vremenom, prostorom, kritikom i slobodom. Razmišljanja francuskog filozofa Maurica Merleaua Pontyja koji je u knjizi Fenomenologija percepcije početkom 60-ih postavio teorijske osnove za ne-dualističku ontologiju tijela drugi je putokaz projekta. Percepcija, kao utjelovljeno iskustvo, čini osnovu našeg bivanja u svijetu.
 
Namjera projekta je poticanje i podrška kreativnom izražavanju primarno pokretom i plesom za početnike, no i prezentacijom kroz video rad, vizualni identitet i komunikacijske alate.
 
Izvedbena umjetnica Josipa Bubaš vodi kroz osnovne vježbe rada s tijelom za početnike: rad s tijelom, otvaranje polja imaginacije, te zvuk kao inspiracija. Zdravko Popović pripremio je elemente osnova video i audio produkcije (s minimalnim budžetom i opremom). Komunikacijski stručnjak Dalibor Jakus podučava o odnosima s javnošću kroz kreiranje komunikacijskih poruka, komunikacijske strategije i odnosa s medijima.
Magistra slikarstva i dizajnerica Mare Šuljak govori o važnosti vizualnog identiteta te izradi web stranica za umjetničke projekte.
 
Tutorijali se objavljuju svakodnevno na YouTube kanalu do kraja lipnja 2022.
Detaljan popis videa dostupan je na stranici www.studio-artless.hr.

Poziv za suradnju
Svoje radove potaknute projektom pošaljite na email: studioartless1@gmail.com.
 
Program 'Artlessov umjetnički generator II - Tijelo je najbolja kuća' podržava Ministarstvo kulture i medija RH putem Javnog poziva za programe razvoja novih kulturnih i edukativnih sadržaja i digitalne prilagodbe.


 


Objava: 8.6.2022.