Preskočite na glavni sadržaj

Arhitektura kao ideja života - pet stilskih koraka Drage Iblera

Arhitektura kao ideja života - pet stilskih koraka Drage Iblera
Digitalna izložba iz fundusa Hrvatskog muzeja arhitekture HAZU povodom međunarodnoga znanstvenog skupa održanoga 2021. godine te ususret izdavanju znanstvene monografije u 2023. godini
Održavanjem znanstvenog skupa i digitalne izložbe o arhitektu Dragi Ibleru, stvaratelju niza antologijskih djela i jednom od utemeljitelja Zagrebačkoga arhitektonskog kruga, Hrvatski muzej arhitekture HAZU obilježio je stotinu godina od početka autorova djelovanja. Već za studentskih dana, počevši od 1920. godine, Ibler je sudjelovao u nizu arhitektonskih natječaja u znaku socijalnih i umjetničkih izazova razdoblja. Svojim je opusom i višeznačnim djelovanjem desetljećima ustrajno promicao progresivna načela arhitektonskog oblikovanja u rasponu kreativnog izričaja od ekspresionizma i nove stvarnosti 1920-ih, sve do modernizma internacionalnoga stila 1930-ih godina i poetičnog funkcionalizma 1950-ih godina. Pri digitalnom predstavljanju projekata iz fundusa Hrvatskog muzeja arhitekture HAZU te ususret skorom izdavanju Zbornika radova u muzejskoj ediciji Architectonica i nadalje smo vođeni Iblerovom mišlju o arhitekturi kao ideji života koju je formulirao u okviru uvodne riječi prilikom otvaranja Prvog kongresa arhitekata Jugoslavije, izrazivši je i u sintagmi programske deklaracije grupe Zemlja 1929. godine – jer su umjetnost i život jedno.

Na znanstvenom skupu održanom 9. prosinca 2021. godine, predstavljena su nova saznanja niza međunarodnih istraživača iz Zagreba, Budimpešte, Ženeve, Essena, Ljubljane, Beograda i Mostara koji su Iblerove stvaralačke, pedagoške i strukovne pozicije sagledali u proširenom, međunarodnom kontekstu. Doprinos je to i poticaj revalorizaciji Iblerova opusa koji se ovom popratnom, digitalnom izložbom predstavlja kao mogući hod, kretanje ili ritam Iblerova opusa – u znaku svojevrsnih stilskih koraka kojima se u sažetim vertikalnim nizovima nacrta i fotografija markiraju pojedina razdoblja njegova opusa. Predstavljene karakterističnim projektima iz fundusa Muzeja, ove kratke crtice Iblerova kreativnoga govora moguće je promatrati i kao antologijske međaše kojima je trajno obilježena panorama hrvatske arhitekture.
 
Izložba je dostupna na poveznici: https://ibler.hazu.hr
https://www.facebook.com/hma.hazu/


Objava: 30.12.2022.