Preskočite na glavni sadržaj

Arheološko nalazište Gomila u Jalžabetu postat će posjetiteljski centar

Arheološko nalazište Gomila u Jalžabetu u Varaždinskoj županiji jedno je od najbolje očuvanih i najvažnijih nalazišta željeznoga doba u srednjoj Europi, a drevna grobnica iz 6. stoljeća uskoro će biti rekonstruirana i predstavljena javnosti. 
vrijeme: 11.04.2024. -
mjesto: Jalžabet
Jalžabetska Gomila, drevna grobnica koja se prostire na površini 65 puta osam metara, jedan je od najvrjednijih primjera prapovijesne grobne arhitekture tog tipa u Europi, a zahvaljujući Varaždinskoj županiji taj vrijedan lokalitet bit će očuvan i prezentiran javnosti.

Kreće se u realizaciju projekta Posjetiteljskog centra Gomila, a jučer je predan zahtjev za izdavanje lokacijske dozvole.
- Budući Posjetiteljski centar Gomila planiramo graditi u tri faze. Prvo će se krenuti u rekonstrukciju drevne grobnice, potom će uz nju biti izgrađena zgrada centra za posjetitelje, a u posljednjoj etapi će niknuti prapovijesno naselje iz toga doba, rekao je župan Anđelko Stričak.

Kompleks će se prostirati na površini od 8,79 hektara, od čega će više od pet hektara zauzimati zelene površine.

Grobnica posljednjeg jalžabetskoga kralja bit će rekonstruirana tako da će njezina unutrašnjost biti pretvorena u izložbeni prostor, u kojem će biti prezentiran sam lokalitet i arheološka istraživanja. (...)

Više pročitajte na poveznici hrt.hr.