Preskočite na glavni sadržaj

Antisezona 22

Antisezona 22
'Antisezona', projekt kontinuirane prezentacije i kontekstualizacije suvremenog plesa i srodnih izvedbenih praksi u Muzeju suvremene umjetnosti, otvara svoju četvrtu godinu rada. Prvi programski blok pod nazivom 'Antirepertoar' kreće 14. veljače 2022. Antisezonu kuriraju i organiziraju plesne umjetnice Silvia Marchig, Sonja Pregrad, Iva Nerina Sibila, uz produkcijsku asistenciju Tee Kantoci.
vrijeme: 14.02.2022. - 01.11.2022.
mjesto: Zagreb
url: https://antisezona.space/

Ovogodišnji program artikulira tri višegodišnja opusa umjetnica i umjetničkih organizacija koje ANTISEZONU misle premijernim i repriznim naslovima, kao i proširenim programom dijaloga s pozvanim umjetnicama i umjetnicima čiji radovi rezoniraju zajedničke, slične ili paralelne opsesije. 
 
Prvi blok pod nazivom ANTIREPERTOAR održat će se 14. - 15. veljače i 27.- 29. ožujka u MSU, a na programu su reprizne i gostujuće izvedbe predstava nastale unutar i u blizini anitsezoninog okružja, a kojima želimo omogućiti ponovni susret s publikom.  
 
BESTIJARIJ: PERFORMATIVNOST SOKOLA naziv je drugog bloka planiranog u svibnju koji kurira i produkcijski nosi umjetnička organizacija Kik Melone. Blok otvara premijera koncertno-koreografskog čitanja poezije Otvaram kljun, iz njega izlazi pjev, a Kik Melone kao autorski agent ovog puta stoji za dvojac Silvia Marchig i Darko Japelj. Susrevši se nakon 10-godišnje pauze, oni nastavljaju razvijati svoju metodologiju sveobuhvatne izvedbene geste tijela, koreografije i teksta, pitajući se koliko su prostor i vrijeme zapravo stabilna činjenica, a koliko podložni igri. 
 
Rujanski blok donosi IMPROSPEKCIJE2022, šesnaesto po redu izdanje festivala bavi se pojmom osjetilnih površina (sensuous surfaces), uobličenim u program međunarodnih i domaćih izvedbi, tako nudi prikaz novih estetika i politika izvedbi, okrenutih tome kako su ljudska tijela (plesom) uronjena u dodir sa svojim okolišem.
 
PARADOKSI INKLUZIVNOSTI: (NE)VIDLJIVOST, (NE)STANDARDNOST, (NE)NORMATIVNOST, blok ANTISEZONE 22 koji će se održati u listopadu, višednevni je interdisciplinarni program kojim umjetnička organizacije Divert / IMRC obilježava 10 godina rada u polju inkluzivnog pristupa plesu. Uz radionice, diskusije i izvedbe online i uživo, središnji događaj ovog bloka je premijera plesnog filma kojim ćemo dokumentirati naš pristup radu i osloviti paradokse i turbulencije koje odmak od normativnog i standarnog unosi u samu srži plesne i izvođačke umjetnosti. 
 
OBJEKT PLESA istovremeno je ime bloka kojim se u studenom zatvara ANTISEZONA 22, nove umjetničke organizacije iza koje stoji višegodišnje bavljenje temama tijela, plesa i objektnosti plesne umjetnice Sonje Pregrad, te ime drag persone. U novom radu, autorica se bavi proširivanjem pojma drag-a s tijela (identiteta), na pokret, govor, samu ideju plesa i predstave, formulirajući tu gestu u izvedbu solo tijela u predimenzioniranom prostoru Muzeja. Pozvane gostujuće izvedbe i formati ovog bloka umnožavaju perspektive izvedbi roda, jezika i objektnosti. 
 
Kako ANTISEZONOM afirmiramo ples kao kontekstualno osjetljivu, feminističku, intermedijalnu, inkluzivnu, eksperimentalnu i suradničku praksu, uz ovu okosnicu, programsko polje širi se popratnim formatima kao što su Hangover sesije, Bliski susreti plesne vrste i intermedijalni programom I kiborzi plešu. Tako u MSU planiramo dovesti brojne kolegice i kolege, između ostalih Aniku Cetinu, Antoniju Dorbić, Gordanu Svetopetrić, Gregora Kamnikara, Lanu Hosni, Marka Gutića Mižimakova, Matiju Ferlina, Sindri Uču i druge.
 
ANTISEZONU kuriraju i organiziraju plesne umjetnice Silvia Marchig, Sonja Pregrad, Iva Nerina Sibila, uz produkcijsku asistenciju Tee Kantoci.
 
~
Antisezona 22  Facebook | Instagram