Preskočite na glavni sadržaj

Anketa: European Collaborative Cloud for Cultural Heritage – ECCCH

​Europska komisija pokrenula je anketu o Oblaku za suradnju u području europske kulturne baštine (European Collaborative Cloud for Cultural Heritage – ECCCH). Anketa je namijenjena profesionalcima u području kulturne baštine koji se žele pridružiti naporima za očuvanje europskih kulturnih zbirki, a moguće ju je ispuniti do 2. studenoga.
vrijeme: 17.10.2022. - 02.11.2022.
url: https://ec.europa.eu/eusurvey/runner/b227001b-30fc-ff69-ce50-5020f95ea5a4

Cilj je Oblaka poticati suradnju i zajedničko stvaranje u kulturnom, kreativnom i tehnološkom sektoru. Za Oblak je do 2025. predviđeno 110 milijuna eura iz programa Obzor Europa te će on biti jedinstvena infrastruktura koja će omogućiti dosad nezabilježenu transdisciplinarnu suradnju stručnjaka kao što su znanstvenici u području kulturne baštine, kustosi, arhivisti i konzervatori. Učinit će dostupnima najsuvremenije tehnologije za digitalizaciju artefakata, istraživanje umjetničkih djela i dokumentiranje podataka, što će znatno unaprijediti očuvanje, zaštitu i obnovu kulturne baštine te im dodati novu, digitalnu dimenziju. Svrha mu je olakšati pristup naprednim tehnologijama te ukloniti prepreke za manje i udaljene institucije.
 
Oblak je predstavljen na posebnoj sesiji nedavno održanih Europskih dana istraživanja i inovacija, a Komisija je također izradila i ex ante izvješće (Report on a European collaborative cloud for cultural heritage).

Anketu je moguće ispuniti do 2. studenoga na sljedećoj poveznici.

Više informacija dostupno je ovdje.