Preskočite na glavni sadržaj

Animator Boris Kolar dobitnik Zlatnog Oktavijana za životno djelo

Nagrada Zlatni Oktavijan Hrvatskog društva filmskih kritičara za životno djelo dodijeljena je autoru, redatelju, animatoru, crtaču i scenografu animiranih filmova Borisu Kolaru, objavila je u srijedu ta strukovna kritičarska udruga, uz ostale dobitnike svojih tradicionalnih godišnjih nagrada.
vrijeme: 03.04.2024. -

Kolar je jedan od utemeljitelja Zagrebačke škole crtanoga filma, posljednjih svjedoka zlatnog doba hrvatske animacije i jedan od petorice autora lika i opusa Profesora Baltazara, čime se trajno upisao u domaće kulturno pamćenje, ističe se u obrazloženju.

Društvo je odlučilo i o godišnjim nagradama Vladimir Vuković, proglasivši najboljim hrvatskim filmskim kritičarem u 2023.  Ivana Žaknića, dugogodišnjeg urednika i voditelja emisije o filmu "Licem u lice" na Hrvatskom radiju.

Nagrađen je za tekstove objavljene na Hrvatskom radiju, portalu HRT-a i na portalu Zona filma. "Posrijedi su žustri tekstovi iskusnog, opuštenog i konciznog autora te upućenog gledatelja. Čak i kada ne izražavaju pohvalu ostvarenju o kojem je riječ, Žaknićeve kritike ostavljaju dojam entuzijastičke podrške, bodrog navijanja za kvalitetnu filmsku umjetnost i zabavu", ocijenjeno je.

Diploma Vladimir Vuković za najboljeg novog kritičara dodjeljuje se Dinu Staničiću za tekstove objavljene na portalu Telegram.hr.

"Osim istančanim analizama narativnih, fabularnih i formalno-stilskih sastavnica filmova, Staničićeve kritike jednako se posvećuju osvjetljavanju njihova kinematografskog i socio-kulturnog konteksta, jasno izražavaju odnos i prema izvanfilmskoj stvarnosti i prema njezinim fikcionalnim odrazima, tražeći i podupirući u svakom pojedinačnom filmskom djelu njegove humanističke vrijednosti", stoji u obrazloženju.

Bijenalna nagrada Ante Peterlić za izvrsnost u filmskoj publicistici dodjeljuje se  monografiji "1972-2022 Pedeset godina Svjetskog festivala animiranoga filma - Animafest Zagreb" u izdanju Hulahopa, s tekstovima  40-ak autorica i autora, kao vrijednom dvojezičnom djelu o jedinom hrvatskom filmskom festivalu A kategorije, nastalom zahvaljujući pomno osmišljenoj koncepciji i radu peteročlanoga uredničkog odbora na čelu s Nikicom Gilićem.

Dobitnici Oktavijana odabrani među više stotina filmova

Više od stotinu filmova svih rodova i trajanja iz prošle godine konkuriralo je za nagrade, no nagrađeno je  samo njih osam.
U kategoriji namjenskog filma najbolji je glazbeni spot "Mamacita" (redateljska verzija) Vojka V koji je režirao Rino Barbir, najbolji eksperimentalni film je "Pravilo broj 5: pomno pratite svoga čovjeka" Mire Manojlovića, a najbolji animirani "Y" Mateje Kovač.
Najbolji iz kategorije kratkometražnog i srednjometražnog dokumentarnog filma su "Dezerteri" Damira Markovine, dok je najbolji dugometražni dokumentarac "El Shatt - nacrt za utopiju" Ivana Ramljaka. 

U kategoriji dugometražnog igranog filma najboljim su proglašeni "Tragovi" Dubravke Turić, a najbolji kratkometražni i srednjometražni igrani film je "Niska trava" Davida Gaše. 
Najbolja manjinska koprodukcija je hibridni dokumentarac "Između revolucija" rumunjskog redatelja Vlada Petrija i hrvatskog koproducenta Olivera Sertića (Restart).
Svečana dodjela 32. po redu kritičarskih nagrada održat će se  u ponedjeljak 8. travnja u zagrebačkom kinu Kinoteka, a nakon dodjele slijedi projekcija nagrađenih kratkometražnih i srednjometražnih filmova. Ulaz je slobodan, a prikazat će se filmovi " Y",  "Mamacita", "Pravilo broj 5: pomno pratite svoga čovjeka", "Niska trava" i "Dezerteri".
 
(Hina)