Preskočite na glavni sadržaj

Animafest: Osebujne priče u Velikom natjecanju festivala

Svjetski festival animiranog filma - Animafest Zagreb, koji će se održati od 6. do 11. lipnja, u Velikom natjecanju dugometražnog filma donosi sedam osebujnih priča.
vrijeme: 06.06.2022. - 11.06.2022.
mjesto: Zagreb
url: http://www.animafest.hr/

Za Oscara nominirani Mamoru Hosoda, najpopularniji redatelj dugometražne anime, u svom zadnjem filmu "Belle" koji je u Cannesu doživio 14-minutne ovacije, na Animafestu ima hrvatsku premijeru.
 
U središtu je povučena 17-godišnjakinja koja u virtualnom svijetu postaje velika pjevačka zvijezda. "Na pola puta između pop-glazbenog SF-a i aktualizirane adaptacije 'Ljepotice i zvijeri' te s karakterističnim anime humorom Belle je realizacija Hosodina 30-godišnjeg sna o adaptaciji omiljene bajke", ističe se u najavi.
 
Češka redateljica Michaela Pavlátová, za Oscara nominirana dobitnica Zlatnog medvjeda i Annecyjeva Kristala, predstavlja "Maad, moje sunce", slobodniju adaptaciju romana o ženskom iskustvu života u Afganistanu, složeni prikaz afganistanskog društva 2011., s posebnim osvrtom na položaj žena i djevojčica.
 
Film "Prijelaz" Florence Miailhe donosi priču o brat i sestri koji bježe od pogroma i upadaju u niz surogatnih zajednica poput mladih uličara, grotesknih pigmalionskih usvojitelja, cirkusa, kolibe šumske "vještice" i političkog zatvora.
 
Dobitnik Animafestova Grand Prixa 2004. Koji Yamamura u Zagreb šalje dugometražni prvijenac "Deseci sjevera", opisan kao poetični egzistencijalistički film, koji je lišen klasične naracije, ali "dinamizira strukturu, drži pažnju i uranja u nevjerojatne prizore dostupne samo kinoiskustvu".
 
Iz Grčke stižu "Čuvari vječnosti" Aristotelisa Maragkosa, žanrovska rekombinacija koja se koristi slikom televizijske mini-serije Langolijeri (1995), adaptacije djela Stephena Kinga. "Maragkos je najprije sličicu po sličicu na papir ispisao taj neupitno loš, ali zabavan TV film iz 90-ih, potom ga nanovo fotografirao i animirao, te montažom učinio napetijim, kraćim, zanimljivijim i psihološki mnogo uvjerljivijim nego što je ikada bio", dodaje se.
 
Poljski dokumentarist Tomasz Wolski, koji je više puta u Zagrebu izlagao svoje radove, predstavlja svoj posljednji film "1970" koji tematizira prosvjede u komunističkoj Poljskoj s pomoću arhivskih snimaka i animacije gledatelji, ali iz perspektive tlačitelja.
 
Filmom "Yaya i Lennie – Hodajuća sloboda", smještenim u postapokaliptični Napulj te naslonjenim na Steinbeckovu dulju pripovijetku "O miševima i ljudima" talijanski majstor Alessandro Rak treći se puta natječe u VN dugometražnog filma.
 
Naslovni junaci su snažni mladić s poteškoćama u razvoju i snalažljiva djevojka koji lutaju okolnom prašumom, odbijaju odrasti te bježe od vojnika orvelijanske vlade koja ih želi prisilno civilizirati.
 
Izvor: Hina