Preskočite na glavni sadržaj

Alma Orlić - Lica kulture – izložba portreta

Alma Orlić - Lica kulture – izložba portreta
Muzej Mimara od 27. listopada 2022. do 27. listopada 2023. predstavlja virtualnu izložbu akademske slikarice Alme Orlić 'Lica kulture'. 

U šest desetljeća umjetničkog rada posebno zanimanje činila je tema portreta. Stvaralačka ideja autorice bilo je slikanjem „obraditi“ značajne osobe hrvatske kulturne scene.  Na dvadesetosam portreta možemo upoznati ljude iz područja likovne i glazbene umjetnosti, filozofije, književnosti, novinarstva kao i osobe drugih zanimanja koje su svojim radom  doprinjele razvoju kulture grada Zagreba i Hrvatske.


(...) 'Iz bogatog opusa akademske slikarice Alme Orlić, odabrano je dvadeset osam portreta osoba koje su obilježile zagrebačku kulturu, a svojim su radom i djelima ostale zapamćene u široj hrvatskoj kulturnoj javnosti.
 
Pred štafelaj Alme Orlić sjela su brojna poznata nam lica koja su svoj odraz i ogled dobila na slikarskom platnu u njenom atelijeru u zagrebačkim Šestinama. Neopterećeno i u ugodnom razgovoru prolazila bi seansa portretiranja iziskujući tek ponešto strpljenja od portretirane osobe koju bi slikarica namjestila u udobnu fotelju i podesila kut prirodnog osvjetljenja koje dolazi s prozora. Vještim potezima kista najprije bi iscrtala konturu lika, a potom se posvetila pomnom studiranju detalja.
 
Umjetničin izuzetan dar zapažanja i zanimanje za ljude s kojima dolazi u doticaj, prijateljski susreti i ugodna komunikacija, rezultirali su nizom portreta suvremenika, na kojima je zabilježila svoj dojam i doživljaj portretirane osobe. Portreti osoba s kojima slikaricu vežu kolegijalne i prijateljske spone, ujedno su i osobe njena najbližeg radnog okruženja u Muzeju za umjetnost i obrt u kojem je provela većinu svog radnog vijeka kao voditeljica restauratorskog odjela.' (...) - Irena Kraševac

Virtualna izložba→