Preskočite na glavni sadržaj

Allan Brown i jedan od najljepših filmova godine 'The Nettle Dress (Haljina od koprive')' u Koprivnici

Dokumentarni film Dylana Howitta 'The Nettle Dress' će biti prikazan u subotu, 23. rujna, s početkom u 18 sati, u Knjižnici i čitaonici 'Fran Galović' Koprivnica. Budući da film tek kreće u kinu distribuciju po Velikoj Britaniji, riječ je o jedinstvenoj prilici prikazivanja filma u Hrvatskoj. Nakon filma će se održati razgovor s Allanom Brownom, tekstilnim umjetnikom i najvećim svjetskim stručnjakom za tekstil od koprive.
vrijeme: 23.09.2023. -
mjesto: Koprivnica
url: https://www.knjiznica-koprivnica.hr/

Film će biti prikazan uz dobru volju Allana i redatelja filma, uz Allanovu želju da se film prikaže baš u gradu koprive. Film i razgovor s Allanom Brownom bit će na engleskom jeziku (film je bez titlova).
 
Allan je začetnik pokreta potpunog prepuštanja procesu, učenja od prirode i iscjeljenja odnosa s modom, ali i naših suvremenih života. Allanova iznimna priča prikazana je u dokumentarnom filmu Dylana Howitta The Nettle Dress, koji je po čitateljima The Guardiana prozvan jednim od filmova godine. U filmu pratimo Allana kroz sedam godina, kada je uz životni gubitak izradio haljinu od koprive za kćerku.
 
Allan će prije filma održati radionicu izrade tekstila od koprive za vodeće regionalne stručnjake održivog dizajna, umjetnike i entuzijaste (radionica je popunjena). Cijeli događaj odvija se u suradnji Instituta održive mode i Knjižnice i čitaonice „Fran Galović“ Koprivnica.
 
Bit Allanovog rada jest da ne trebamo posjedovati zemlju, strojeve, pogone, biti stručnjak, čak i u vrevi grada pronaći ćemo sve što trebamo, biljku označenu kao korov – koprivu. Važnost pristupa najbolje su uopćili hvalospjevi filma: ako ste se ikad pitali što bi Zemlja zatražila od mode, ovo je odgovor; zanat pretvoren u čaroliju, alkemija, meditacija o prirodi, ispunjeno ljubavlju, moderna bajka, njeguje dušu, inspirativno, čarobno.
 
Procesi i uvidi rada s koprivom mogu biti dio umjetničke prakse, stvaranja, rada, poslovanja, meditativno iskustvo, povezivanje s prirodom ili dio procesa iscjeljenja, usporavanja i uspostavljanja održivog ritma života.