Preskočite na glavni sadržaj

Aktivnosti Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu u obnovi od potresa

Tijek aktivnosti u obnovi od potresa na tri lokacije zagrebačkog Hrvatskog narodnog kazališta, kao i planovi daljnjih razvojnih projekata prezentirani su na sastanku ministrice kulture i medija dr. sc. Nine Obuljen Koržinek i intendantice HNK dr. sc. Ive Hraste Sočo sa suradnicima.
vrijeme: 27.04.2023. -
mjesto: Zagreb
url: https://min-kulture.gov.hr/
Podsjećamo, Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu u procesu je obnove od potresa u samoj zgradi kazališta na adresi Trg Republike Hrvatske 15 te u skladištima i radionicama u Adžijinoj ulici 7a, i vili u Mesićevoj 19 u Zagrebu. Na sastanku su uz ministricu sudjelovali državni tajnik Ministarstva Krešimir Partl, ravnatelj Uprave za zaštitu kulturne baštine Tomislav Petrinec, ravnateljica Uprave za razvoj kulture i umjetnosti Nevena Tudor Perković, glavna tajnica Marica Mikec, načelnica Sektora za razvoj kulture i umjetnosti Irena Kregar Šegota, a uz intendanticu HNK, poslovna ravnateljica Paola Beltrame, rukovoditelj tehnike Denis Rubinić te voditelj projekta sanacije i rekonstrukcije objekata od potresa Lui Giaschi ispred tvrtke Quadracon koji je i predstavio aktivnosti obnove.
 
Ponajprije je prezentirana cjelina obnove i razvojni projekt u Adžijinoj 7a gdje su na lokaciji površine 8.868 metara četvornih smještena spremišta scenografije, kostima i ostalog fundusa te radionice za izradu scenografije (stolarska, bravarska, slikarska, kiparska, tapetarska) u ukupnoj bruto površini kompleksa zgrada od 6.549 metara četvornih. S obzirom na to da je većina postojećih zgrada znatno stradala u potresu i ocijenjena neupotrebljivima, u tijeku je prva faza radova konstruktivne obnove i sanacije posljedica od potresa što je u cijelosti financirana bespovratnim sredstvima Fonda Solidarnosti EU.

U sljedećoj fazi izvest će se svi završni i instalaterski radovi kao i završni dio cjelovite obnove kompleksa zgrada spremišta i radionica čija će ukupna površina iznositi 5.763 metara četvornih. U drugoj fazi je predviđena i izgradnja druge scene HNK, čija će površina zahvata s pratećim sadržajima iznositi 1.278 metara četvornih tako da će cjelina kompleksa imati građevinsku bruto površinu od 7.041 metara četvornih. Druga scena predviđena je s kapacitetom gledališta od 300 mjesta postavom pokretnih teleskopskih tribina kako bi se omogućila fleksibilnost prostora koji će pored osnovne funkcije biti korišten i za probe, ali i kao montažna scena za kulise koje se izrađuju za glavnu zgradu što do sada nije bilo moguće u postojećim prostorima.
 
Aktivnost u glavnoj zgradi kazališta koje su financirane bespovratnim sredstvima Fonda solidarnosti EU, obuhvaćene su pripremom potrebne projektne dokumentacije za obnovu i izradom Studije prostornih mogućnosti budućeg razvojnog koncepta koji unosom novog statičkog i dinamičkog opterećenja buduće obnove scenske tehnologije, ima neposredni utjecaj na elemente projekta konstrukcijske obnove zgrade. Na vili u Mesićevoj ulici, u tijeku je konstrukcijska obnova oštećenja od potresa, a u drugoj fazi predviđena je cjelovita obnova.
 
Ministrica Obuljen Koržinek izrazila je zadovoljstvo tijekom aktivnosti obnove, pohvalila visoku iskorištenost sredstava FSEU te iskazala punu potporu Ministarstva u daljnjoj realizaciji druge scene u Adžijinoj, kao i u formiranju budućeg razvojnog koncepta glavne zgrade zagrebačkog HNK te cjelovitoj obnovi vile u Mesićevoj ulici. Intendantica Hraste Sočo zaključila je kako se obnova realizira po planu te u zadanim rokovima te izrazila zadovoljstvo dosadašnjom provedbom radova, uz zahvalu Ministarstvu kulture i medija na podršci u realizaciji tog složenog i zahtjevnog projekta.