Preskočite na glavni sadržaj

'Akademik Kuzma Kovačić', knjiga akademika Josipa Pečarića

U Knjižnici Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti predstavljena je knjiga Akademik Kuzma Kovačić, autora akademika Josipa Pečarića, posvećena životu i radu ovog istaknutog suvremenog hrvatskog kipara, uz brojne fotografije te Kovačićeve intervjue, govore i druge tekstove.
vrijeme: 09.11.2022. -
url: https://www.info.hazu.hr/

Kako je u uvodnom govoru kazao predsjednik HAZU akademik Velimir Neidhardt,  Hrvatska akademija izabrala je 2012. Kuzmu Kovačića za člana suradnika, a 2020. i za redovitog člana, cijeneći njegova djela kojima je obilježio javni prostor, uspješno spajajući tradiciju i suvremenost. „Nekim svojim djelima akademik Kovačić oblikovao je i suvremeni hrvatski identitet“, kazao je akademik Neidhardt, spomenuvši najznačajnija Kovačićeva djela: kovanice kuna i lipa, Oltar domovine na Medvedgradu, spomenike Draženu Petroviću i prvom hrvatskom predsjedniku akademiku Franji Tuđmanu, u Zagrebu, kao i Tuđmanove spomenike u Škabrnji i Slavonskom Brodu. Među Kovačićevim djelima su i vratnice i oltar hvarske katedrale, spomenik papi Ivanu Pavlu II. u Selcima na Braču i njegov reljef u nadbiskupskoj palači u Splitu, spomenici Antunu Mihanoviću u Gatima iznad Omiša i fra Pavlu Vučkoviću u Sinju, oltarni reljef Vječne proslave u crkvi Svete Mati Slobode u Zagrebu, reljef Slava hrvatskih mučenika u crkvi na Udbini, skulpturalni prikaz Posljednje večere i spomenik Divi Grabovčevoj postavljen u Rami u Bosni i Hercegovini te spomenik Gojku Šušku u Širokom Brijegu.
Za akademika Pečarića akademik Neidhardt je kazao da je matematičar svjetskog glasa, jedan je od vodećih svjetskih stručnjaka u području teorije nejednakosti s više od 1000 znanstvenih radova iz područja matematike, u široj javnosti naročito poznat po svom publicističkom radu u sklopu kojeg je objavio više od 135 knjiga posvećenih uglavnom temama vezanima uz stvaranje i izgradnju hrvatske države. (...)

Izvor: HAZU