Preskočite na glavni sadržaj

AEM predstavio Zbornik radova novinarske izvrsnosti u 2021.

Zbornik radova projekta Poticanja novinarske izvrsnosti u 2021. u organizaciji Agencije za elektroničke medije (AEM) predstavljen je u ponedjeljak, a ravnatelj AEM-a Josip Popovac istaknuo je da će se nastaviti ulagati u izvrsnost novinarstva. 
vrijeme: 14.11.2022. -
url: https://www.aem.hr/ostalo/kvalitetno-novinarstvo/

''Nadam se da će se prepoznati rezultati ovog projekta i da će se fond kojim se financira ovaj projekt iz igara na sreću biti pojačan te da ćemo svi shvatiti da moramo još više i intenzivnije ulagati u izvrsnost novinarstva jer kvalitetno novinarstvo je osnova demokratskog društva'', kazao je Popovac.
Ocijenio je i kako su u današnje vrijeme mediji s kvalitetnom i provjerenom informacijom iznimno važni, ali i da je stanje na tržištu takvo da rezultira opadanjem kvalitete u novinarstvu.
Zaključio je i kako je projekt poticanja istraživačkog i kvalitetnog novinarstva jedan od možda najvećih doprinosa u rješavanju problema nastalih zbog informacijskih poremećaja u društvu.
Voditeljica projekta i članica Vijeća za elektroničke medije (VEM) Anita Malenica naglasila je kako projekt poticanja novinarske izvrsnosti nije ''socijalni'' projekt.
''Fond poticanje novinarske izvrsnosti je vraćanje punokrvnog novinarstva u medijski prostor. Činjenica da je tristotinjak novinara u tri godine sudjelovalo u ovom projektu pokazuje da postoji veliki interes vraćanju iskonskim postulatima novinarstva'', kazala je Malenica.
U predstavljanju zbornika sudjelovali su i profesor Danijel Labaš s Hrvatskog katoličkog sveučilišta te novinarka Ivana Petrović, članica Povjerenstva za ocjenu radova.
U zborniku su predstavljeni radovi nastali u sklopu drugog ciklusa Projekta koji se provodio na temelju bespovratnih sredstava u visini proslijeđenih od Ministarstva kulture i medija u okviru raspodjele prihoda od igara na sreću.
Ukupan iznos sredstava namijenjenih poticanju novinarske izvrsnosti u protekle dvije godine iznosio je oko 1.98 milijuna kuna.
Agencija za elektroničke medije pokrenula je projekt poticanja novinarske izvrsnosti za teme koje su od javnog interesa iz područja kulture, zdravstva, lokalnih tema, ekumenizma i religije, ljudskih prava, položaja žena u društvu, ranjivih skupina.
Osim toga, poticane su i teme od interesa za manjine u društvu, djece i mladih, obrazovanja, sporta, gospodarstva, industrije zabave, života u doba pandemije, posljedica i obnove nakon elementarnih nepogoda, odnosa prema građanima u dijaspori, međunarodnih odnosa te Europske unije i EU politike.
Na javni poziv koji je objavilo Vijeće za elektroničke medije u 2021. bilo je prijavljeno ukupno 204 novinarskih projekata, konačnici je ostvaren 81 novinarski projekt. Projekt Poticanja novinarske izvrsnosti nastavljen je i u 2022. i to uz značajno povećan iznos od milijun i petsto tisuća kuna. Predviđen je i novac za nastavak projekta u 2023. (Hina)
 

E-izdanje Zbornika izabranih radova iz 2021. →