Preskočite na glavni sadržaj

Adaptacija. Čitanje filma #3: Ivan Salaj i 'Osmi povjerenik' gostuju u riječkom Art-kinu

Nakon kraće ljetne stanke, novi program Art-kina 'Adaptacija. Čitanje filma' nastavlja s radom u četvrtak, 23. rujna, u 20 sati, projekcijom domaće komične drame 'Osmi povjerenik' Ivana Salaja, nastale prema istoimenoj književnoj uspješnici, romanu prvijencu Renata Baretića. Nakon projekcije filma slijedi razgovor s redateljem u društvu riječkog književnika Zorana Žmirića.
vrijeme: 23.09.2021. -
mjesto: Rijeka
url: https://www.art-kino.org/

U Osmom povjereniku na otok Trećić stiže Siniša Mesjak (Frano Mašković), tipičan mladi političar s viškom ambicija, sklonjen iz glavnog grada zbog skandala s prostitutkom koji bi mogao naštetiti njegovoj stranci pred izbore za gradonačelnika, kao osmi vladin povjerenik koji bi na istom trebao, ovaj put uspješno, organizirati izbore i uspostaviti vlast na 'anarhičnom' otoku i time ga vratiti u administrativno krilo matične domovine čemu se njegovi stanovnici uspješno odupiru. Kako bi uspostavio 'zajednički jezik' s otočanima, jer se služe nerazumljivim otočkim dijalektom, u pomoć mu priskače prevoditelj Tonino Smeraldić (Borko Perić).
 
Povratnički film Ivana Salaja, prema većinskom mišljenju kritike, uspjela je ekranizacija nagrađivanog i hvaljenog romana-prvijenca novinara i pisca Renata Baretića, koji je poznat i po svom suscenarističkom radu (Što je muškarac bez brkova?, serija Novo doba).
 
U razgovoru nakon filma s Ivanom Salajem naglasak će se staviti na usporedbu i analizu romana i filma, uz poseban fokus na sam proces adaptacije, što i jest cilj programa Adaptacija. Čitanje filma kojim se publici Art-kina nastoji ponuditi dodatan sadržaj vezan uz vrijednu domaću književnost i njihove jednako uspjele filmske adaptacije.
 
Program Adaptacija. Čitanje filma odvija se uz financijsku podršku Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske u sklopu programa koji potiču čitanje i razvoj čitateljske publike u Republici Hrvatskoj za 2021. godinu.