Preskočite na glavni sadržaj

A Queer Zagreb Night at the Opera

Queer operni spektakl održat će se u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu u subotu, 13. srpnja, u 19,30 sati. Ivica Buljan uz Hrvoja Korbara režira ovu večer koja spaja neke od najpoznatijih opernih arija s queer vibracijama, dok Stjepan Vuger dirigira orkestrom koji će nas pratiti kroz ovaj glazbeni dodir klasike i queera.
vrijeme: 13.07.2024. -
mjesto: Zagreb
url: https://www.facebook.com/thisisadominoproject

Nakon uspješnog programa posvećenog arapskoj queer kulturi s gostovanjima umjetnika iz desetak zemalja, Queer Zagreb Sezona nastavlja s programom koji će oduševiti i iznenaditi mnoge.
 
"A Queer Zagreb Night at the Opera" jedinstven je i pionirski pogled na operu u domaćem umjetničkom svijetu. Ova večer bit će prilika da pokažemo neke od omiljenih i najpoznatijih opernih arija u punoj snazi, ali kroz queer prizmu propitivanja klasično zadatih kanona. Opernim koncertom ulazimo u svijet opere, u kojem Queer Zagreb još nije programski boravio, ali koji nas neizmjerno privlači. Operne dive i izvrsni muzičari postaju naši saveznici s kojima nudimo publici drugačiju operu.
 
"Ovo je jedan od naših najambicioznijih projekata ikada, i činjenica da nezavisna kulturna scena priprema jednu ovakvu večer u HNK Zagreb nas ispunjava zadovoljstvom jer smo uspjeli okupiti sjajne umjetnice i umjetnike. Queer Zagreb prvi puta glasno i jasno uvodi queer u domaći operni svijet i nadamo se da će ovakve suradnje biti nastavljene" - rekao je umjetnički direktor Queer Zagreba Zvonimir Dobrović.
 
Ovom prilikom okupit će se više od dvadeset umjetnika i umjetnica , među kojima su: Marko Špehar, Maja Jakoliš, Emilija Rukavina, Marko Antolković, Colinda Evangelista, Adrian Pezdirc, Bruno Isaković, Cynthia Ashperger, uz mnoge druge, izvodit će djela Georga Friedricha Handela, Jacquesa Offenbacha, Georgesa Bizeta, Johana Straussa mlađeg, Christopha Glucka, Alfija Kabilja i drugih.
 
Ivica Buljan jedan je od najproduktivnijih i najboljih hrvatskih redatelja s bogatim međunarodnim iskustvom, režirao je u Sloveniji, SAD-u, Njemačkoj, Francuskoj, Italiji, Mađarskoj, Portugalu, Belgiji, Rusiji, Crnoj Gori, Obali Bjelokosti i drugdje. Dobitnik je više Borštnikovih nagrada, Sterijine nagrade, Vjesnikove nagrade Dubravko Dujšin, nagrade Petar Brečić te najvišeg priznanja Republike Slovenije za izvedbene umjetnosti, nagrade Prešernove zaklade 2012. godine. S Queer Zagrebom surađuje godinama.