Preskočite na glavni sadržaj

9. Zagreb Book Festival

9. Zagreb Book Festival
Zagreb Book Festival važno je mjesto na književnoj i kulturnoj mapi Zagreba i Hrvatske - već godinama spaja književnost i globalno važne aktualne probleme, umjetnost i politiku, kreativce i intelektualce čija nas misao inspirira i potiče na kritičko razmišljanje. Ove se godine festival održava od 22. do 26. svibnja, po deveti put, s krovnom temom 'Promjena'.
vrijeme: 22.05.2023. - 26.05.2023.
mjesto: Zagreb
url: https://www.zgbookfest.hr/

Zagreb Book Festival sada već tradicionalno okuplja veliki broj gostiju koji uključuju domaće književnike i publiciste kao i inozemne goste. A festival će ove godine opet biti  poznato mjesto osnaživanja živog susreta, dijaloga i druženja autora i čitatelja.

Svijet u kojem živimo prepun je ruptura, bolnih procjepa s kojima treba živjeti i nositi se kako u svakodnevici tako i na širem životnom planu. Lom postaje jedini kontinuum, nepredvidivo postaje jedino predvidivo. Čovjek je prožet strahom od budućnosti u polju intimnog, političkog, društvenog, ekološkog, egzistencijalnog. Osjećaj nesigurnosti postaje temeljni osjećaj. Vrijeme pandemije promijenilo je ljudske odnose, otvorilo mnoge pandorine kutije u čovjekovoj nutrini te na kušnju stavilo psihološku izdržljivost. Svoju je samosvojnost nesklonu čovjeku pokazala i priroda na više načina, između ostalog, kroz elementarne nepogode koje su dodatno narušile osjećaj stabilnosti i sigurnosti – Zemlja koja se iznutra preslaguje i trese živi neki svoj život. Time je osim tla pod nogama poljuljano i ono temeljno uvjerenje o dometu čovjekova utjecaja – moć i nemoć odmjerile su i još uvijek odmjeravaju snage.

Preslagivanje izvana nužno zahtijeva i preslagivanje iznutra – promjenu! Pitanje ostaje kakvu promjenu trebamo, iz kojeg izvora i impulsa bi ta promjena trebala doći, te s kojim vrijednostima. Prije (s)kretanja valjalo bi stati, zapitati se, osluhnuti. Iako se čežnja za obnovom unutarnjeg prostora kao i ljudskih odnosa može činiti utopijska, ona je nužna – zaokret i prilagodba novome svijetu kakav jest jedini je način da život postane više od preživljavanja. Teme koje ove godine donosi Zagreb Book Festival odnose se upravo na promjene u ljudskim odnosima, nadasve u čovjekom odnosu prema samome sebi, a onda i prema Drugome. Povjerovati u promjenu i pronaći iskru iz koje bi potekla, pojavljuje se kao moguća stvarnost.

Ovogodišnji programski odbor čine: direktorica festivala Petra Ljevak, novinarka Morana Kasapović i novinarka i pjesnikinja Sanja Baković. Program se sastoji od nekoliko, već tradicionalnih, programskih cjelina kao što su panel diskusije, promocije knjiga, tribine i dječji program, ali ove godine i premijerno predstavljamo dva nova programska formata – „Storytelling“ te „Knjige i vino“. Festival donosi oko petnaest događanja i dovodi tridesetak autora iz Hrvatske i inozemstva; posjetitelji će svakoga dana moći sudjelovati na panelima i predstavljanjima knjiga.

Svi programi održavat će se u prostoru KIC-a u Preradovićevoj 5 kao i u Knjižari Ljevak i knjižnici Bogdana Ogrizovića. Ulaz na sve programe je besplatan. Cjelokupni program festivala možete pronaći ovdje.

Paneli: ljubav, anksioznost i strah, društvene promjene

I ove godine središnji programski format festivala čine panel diskusije koje će se održavati u prostorima KIC-a. O promjeni pogleda na ljubav te pokušaju davanja odgovora na pitanje treba li ljubav modernizirati, razgovarat će Dora Šustić, Ivana Bodrožić i Marina Vujčić. Premijerno će biti i predstavljen programski format „Knjige i vino“ u kojemu će sudjelovati Damir Karakaš u kafiću KIC gdje ćemo uz vino razgovarati o tome kako nas promjene oblikuju. Proteklih par godina zaista je bilo teško za svakoga od nas, a na temu anksioznosti i straha razgovarat ćemo sa švicarskom psihoanalitičarkom Jeannette Fischer, Natašom Jokić Begić i Monikom Herceg. Društvene promjene i pitanja kakve promjene trebamo pokušat će odgovoriti Nika Kovač, Marko Tomaš i Tomislav Klauški. Drugi specijalni programski format koji će također biti premijerno predstavljen je „Storytelling“ u kojemu će Emir Imamović Pirke, Borna Sor i Nora Verde pričati o  vlastitim promjenama koje su im važne jer dobre priče važno je čitati, ali i slušati.

„Je li majka umrla?“ – Vigdis Hjorth

Gošća ovogodišnjeg izdanja ZBF-a je najčitanija norveška autorica Vigdis Hjorth, koja je za svoj roman „Je li majka umrla?“ bila nominirana za ovogodišnjeg Bookera! Roman Je li majka umrla? šokantna je i brutalno iskrena priča o najfundamentalnijim čežnjama i razočaranjima u našim životima. Svojim prepoznatljivim glasom autorica postavlja pitanje kako se pomiriti s prošlošću kad ne postoji mogućnost dobivanja zadovoljštine a niti prihvaćanja onog što se dogodilo.

„Mržnja“ – Jeannette Fischer

Švicarska psihoanalitičarka Jeannette Fischer istražuje nagone koji vode do mržnje i djelovanja iz mržnje. Mržnja prema drugima počinje kao mržnja prema samomu sebi. To pak ima svoj uzrok u osjećajima krivnje koje su drugi u nama pokrenuli u djetinjstvu. Autorica te mehanizme, među ostalim, obrazlaže studijama slučajeva Andersa Breivika i mladića koji se pridružio ISIL-u.

„Pisma tebi“ – Nika Kovač

Nika Kovač politička je aktivistica i antropologinja, suosnivačica i ravnateljica Instituta 8. mart. Ovo je knjiga pisama namijenjenih tebi. Pisama koja govore o hrabrosti, umoru, sumnjama, pobjedama, veselju i strahu. Pisama koja govore o značenju upozoravanja na nepravde, o značenju socijalne države i ravnopravnog društva. Pisama koja govore o promašenim idealima ljepote, kupovini i prijateljstvu. Pisama koja slave naše greške i različitost. Ovo je knjiga pisama o meni, tebi i o svima nama. Knjiga je namijenjena svima, a šalje poruku da samo zajedno možemo stvoriti drugačiji, bolji svijet.

„Priručnik za preživljavanje“ – Grof Darkula

”Priručnik za preživljavanje” knjiga je životu, življenju i preživljavanju u svijetu koji nije uvijek i za sve mjesto u kojem se lako opstaje. Knjiga je to o odrastanju, o gubljenju i pronalaženju, o prvim ljubavima, prvim seksualnim otkrivanjima sebe i drugih, prvim prekidima i slomljenim srcima. Knjiga je to i o smrti, gubitcima voljenih osoba, skrivanju kvir identiteta u maloj sredini, strahovima, osobnom rastu, mentalnim bolestima koje vam preokrenu život, bijegu od vjere koju vam je nametnuta, vlastitim i tuđim (toksičnim) obiteljima i partnerskim vezama te društvu u kojem vlada nepravda zbog koje jedni uživaju povlastice, a drugi dobivaju po glavi. Sastavljena od 20 naizgled međusobno nepovezanih poglavlja kroz koja su autori hrabro ispričali istinite priče iz svojih života, ova je knjiga jedna cjelina i prikazuje tešku realnost u kojoj su živjeli i u kojoj mnogi od nas još uvijek žive. “Priručnik za preživljavanje” daje smjernice za život, ne libi se pričati o onome o čemu mnogi šute, ali daje i nadu u bolje sutra koje nas uvijek može čekati iza ugla.