Preskočite na glavni sadržaj

9. Rendez-vous au cinéma: program francuskog filma u 30 nezavisnih kina diljem Hrvatske

9. Rendez-vous au cinéma: program francuskog filma u 30 nezavisnih kina diljem Hrvatske
Ovogodišnji filmski rendez-vous održat će se od 15. rujna do 15. listopada u 30 nezavisnih kina diljem Hrvatske. Program je nastao u partnerstvu Francuskog instituta u Hrvatskoj,  Kino mreže i Hrvatskog audiovizualnog centra, a uključuje pet filmova: nezaboravni francuski klasik te četiri žanrovski raznovrsna recentna naslova.  
vrijeme: 15.09.2023. - 15.10.2023.
url: https://havc.hr/

Demoni - utjecajan psihološki triler s funkcijom predloška za niz filmova
 
9. Rendez-vous au cinéma otvorit će 15. rujna 2023. u zagrebačkom kinu Tuškanac jedan od važnijih psiholoških trilera svih vremena u režiji glasovitog Henrija-Georgesa Clouzota. Riječ je o francuskom klasiku Demoni, filmu koji je nastao prema romanu uglednog francuskog dvojca Pierrea Boileaua i Thomasa Narcejaca (Vrtoglavica, Oči bez lica Georgesa Franjua), a za koji je i sam Hitchcock bio zainteresiran. Međutim, Clouzot ga je preduhitrio pa je Hitchcock kasnije prema njihovu romanu režirao Vrtoglavicu. Prije projekcije filma u kinu Tuškanac održat će se i druženje s publikom i gostima.
 
Program posvećen francuskom filmu na eklektičan način okuplja različite filmske forme

 
Ovogodišnji program uključuje niz filmskih žanrova - pored već spomenute krimi drame/horora Demoni, publika će moći vidjeti recentnu komediju s elementima drame i horora, film Godina morskog psa u režiji dvojca Zorana i Ludovica Boukherme koja primorski gradić na jugozapadu Francuske suočava se s neočekivanim dolaskom morskog psa. Potom tu je romantična drama O Joan redatelja Laurenta Larivièrea koja istražuje duboke emocije i tajne u životu žene koja se suočava s događajima iz prošlosti, a koju je utjelovila renomirana francuska glumica Isabelle Hupert. Animirani film Dilili u Parizu autora Michela Ocelota vodi nas u Belle Epoque Pariza (kraj 19. i početak 20. stoljeća) te pruža inspirativnu priču o borbi za prava žena i djevojčica u kojoj djevojčica Dilili istražuje misteriozne otmice djevojčica diljem Pariza. Potonji film osvojio je nagradu César za najbolji animirani film 2019. godine. Dokumentarni film Bar Atlantik autorice Fanny Molins bilježi život vlasnice kafića Natalie i promjene koje nastupaju kada se bar stavi na prodaju.
 
Filmska pismenost u sklopu 9. Rendez-vous au cinéma
 
Kao poseban dodatak ovogodišnjem programu u kojem će sudjelovati i škole diljem Republike Hrvatske, prof. Marina Zlatarić  pripremila je metodički vođen program Filmske pismenosti i analize filma koji će prolaziti učenici nakon projekcije animiranog filma Dilili u Parizu.
 
Filmski rendez-vous publika može pronaći na sljedećim filmskim lokacijama u Kino mreži: u Kulturnom i multimedijskom centru Bjelovar, Centru za kulturu Čakovec, Pučkom otvorenom učilištu dr. Ante Starčević (Gospić), Pučkom otvorenom učilištu Daruvar, Kinu Ivanec, Kinu Velebit (Koprivnica), Kinu Križevci, Kinu Kutina, Kinu Labin, Dvorani Relković (Nova Gradiška), Pučkom otvorenom učilištu Novska, Kinu Marof (Novi Marof), Kinu Pobjeda (Metković), Domu kulture Grada Preloga, Art Kinu Croatia (Rijeka), Kinu Samobor, Kinu Slatina, Kinoteci Zlatna Vrata (Split), Kinu Valli (Pula), Kinu Zelina (Sveti Ivan Zelina), Kinu Gaj (Varaždin), Kinu Gorica (Velika Gorica), Pučkom otvorenom učilištu Vrbovec, Kinu Zabok, Kinu Forum (Zagreb), Kinu Metropolis (Zagreb), Kinu Tuškanac (Zagreb), te u pridruženim nezavisnim kinima:  Kinoklub Baranja (Beli Manastir), Kino Urania (Osijek) i Kinu Edison (Karlovac).