Preskočite na glavni sadržaj

8. Festival Miroslav Krleža

8. Festival Miroslav Krleža
Osmo izdanje Festivala Miroslav Krleža održava se od 28. lipnja do 7. srpnja, a otvara se premijerom Krležine drame 'Gospoda Glembajevi' u režiji Branka Brezovca, najavio je u utorak na konferenciji za novinare ravnatelj festivala Goran Matović.
vrijeme: 28.06.2019. - 07.07.2019.  

Predstava, dodao je, uspostavlja dijalog sa scenskim događajem "Krležina igra detekcije", koju su dramaturški i režijski oblikovali Mario Kovač i Ana Prolić.


Naglasio je kako na ovom Festivalu priređuju posvetu Georgiju Paru u izvedbi predstave "U logoru", koju je Paro režirao u sklopu Festivala 2014. godine.


U Krležinom vrtu, najavio je, ugošćujemo Dragana Despota s monodramom "Na rubu pameti" te dodao kako Eurokaz prikazuje svoju novu predstavu "Pjesma cvrčka" u režiji Ive Srnec.


U popratnom festivalskom programu bit će niz zanimljivih događaja, napomenuo je dodavši kako će u sklopu toga predstaviti tekst drame Zlatka Svibena "Od Bele do Isabelle".


Marina Bagarić, istaknuo je, pričat će povijest slijepe ulice Gvozd, a bit će postavljena i izložba pod naslovom "Dijalozi - Zlatan Vrkljan / Miroslav Krleža" te izložba Krležinih rukopisa.


Festival završava tradicionalnim gastronomskim susretom "Doručak kod Krleže", rekao je Matović ocijenivši da su svi programi realizirani u prožimanju različitih poetika i generacija glumaca


Autor postava izložbe "Dijalozi - Zlatan Vrkljan / Miroslav Krleža" akademik Tonko Maroević istaknuo je kako će u određenoj dramaturgiji biti postavljene slike istaknutoga suvremenog slikara Zlatana Vrkljana te se na taj način uspostaviti novi dijalog s Krležom.


Malo je koji važan slikar i kipar ostao ravnodušan na Krležino djelo, bilo da ga je promatrao  kao "crnu mrlju" ili "crvenu krpu", napomenuo je dodavši kako se taj dijaloški niz nastavlja i Vrkljanovom izložbom. (Hina)