Preskočite na glavni sadržaj

8. Festival adventskih i božićnih pjesama u Zagrebu

8. Festival adventskih i božićnih pjesama u Zagrebu održat će se od 8. do 22. prosinca u Grkokatoličkoj konkatedrali sv. Ćirila i Metoda, crkvi sv. Franje Ksaverskog, bazilici sv. Antuna Padovanskoga i na otvorenom prostoru kavane Lav kod Kamenitih vrata. Ulaz na koncerte je slobodan.
vrijeme: 08.12.2023. - 22.12.2023.
mjesto: Zagreb
url: https://musicanota.hr/

Koncertima različitih glazbenih izričaja pružit će raznolik i bogat program adventskih i božićnih pjesama i napjeva iz hrvatske i svjetske glazbene riznice.
 
Prvi festivalski tjedan 

U petak, 8. prosinca u 20 sati, u Grkokatoličkoj konkatedrali sv. Ćirila i Metoda, Festival otvaramo koncertom pučke glazbe Već se bliži vrijeme blago koji će nam predstaviti dio bogate hrvatske glazbene tradicije od Like preko Posavine do Slavonije, Baranje i Bačke u izvedbi Zavičajnog društva Sinac, KUD-a „Ogranak seljačke sloge“ Posavski Bregi i Ženskog vokalnog ansambla „Zwizde“. Koncert se održava u suradnji s Međunarodnom smotrom folklora Zagreb.
 
U subotu, 9. prosinca u 19:30 sati, tri vrsna zbora, dva zagrebačka, Ženski komorni zbor Cantus ante omnia i Mješoviti zagrebački katedralni zbor te riječki Sempre Allegro izvest će adventske pjesme poznatih skladatelja klasične literature kao i niz gospel pjesama te hrvatskih tradicionalnih pjesama.
 
U nedjelju, 10. prosinca u 19 sati, održat će se koncert Rosite nebesa u izvedbi Oratorijskog zbora Crkve sv. Marka Cantores sancti Marci.
Na koncertu će se predstaviti tradicionalne hrvatske adventske pjesme, od kojih se mnoge u našim crkvama pjevaju već stoljećima, a većina ih je prvi put tiskana u zborniku Cithara octochorda iz 18. stoljeća koji je bio nadahnuće mnogih hrvatskih skladatelja, poput Vatroslava Kolandera, Vjenceslava Novaka, Franje Dugana, Vinka Žganeca, Anđelka Klobučara i Mate Lešćana, pa sve do posve suvremenih, poput Zlatka Tanodija. Ove se popijevke i dalje izvode, a neke su sada prvi put snimljene na istoimenom nosaču zvuka Oratorijskog zbora Crkve sv. Marka Cantores sancti Marci, a mi ćemo ih imati prilike premijerno čuti na koncertu u crkvi sv. Franje Ksaverskog.

Detaljnije
 
Festival se održava uz potporu Turističke zajednice grada Zagreba i Hrvatskog društva skladatelja.