Preskočite na glavni sadržaj

7 najugroženijih europskih lokaliteta kulturne baštine – Objavljen poziv za nominaciju lokaliteta za 2024. godinu

Europa Nostra, vodeća europska mreža u području kulturne baštine, u suradnji s Institutom Europske investicijske banke te uz podršku programa Kreativna Europa, objavila je poziv za nominacije na Program 7 najugroženijih lokaliteta.
prijava: 15.9.2023
Klimatske promjene nedvojbeno predstavljaju jednu od najvećih prijetnji materijalnoj i nematerijalnoj kulturnoj baštini kako na europskoj tako i na svjetskoj razini. Poziv za nominacije na Program 7 najugroženijih lokaliteta za 2024. godinu posebice se usredotočuje na nominacije onih lokaliteta koji su ugroženi sadašnjim ili budućim posljedicama klimatskih promjena te s njima povezanih rizika poput, primjerice, porasta razine mora, klimatske modifikacije godišnjih doba, požara, ekstremnih poplava i slično. Također, s ciljem adresiranja kriza na europskom području, uključujući konfliktne i post-konfliktne zone te prirodne katastrofe, posebno se potiču prijave pojedinaca i organizacija koje prebivaju na pogođenim područjima. Rok za nominaciju lokaliteta je 15. rujna 2023. godine.

Program 7 najugroženijih lokaliteta (7 Most Endangered Programme) pokrenula je 2013. godine Europa Nostra u suradnji s Institutom Europske investicijske banke, te uz podršku programa Kreativna Europa. Ovaj je program dio inicijative civilnog društva za spašavanje ugrožene europske baštine kojim se osvješćuje javnost, pripremaju neovisne procjene, predlaže daljnje djelovanje te osigurava potpora u iznosu od 10.000 eura za implementaciju aktivnosti zaštite pojedinog baštinskog lokaliteta. Uvrštavanje lokaliteta na popis često djeluje kao katalizator i poticaj za aktiviranje nužne javne ili privatne potpore. Ovdje možete pogledati sve europske lokalitete kulturne baštine koji su dospjeli na popis u posljednjih 10 godina. 

TKO SVE MOŽE NOMINIRATI BAŠTINSKE LOKALITETE?  Više informacija o pozivu možete saznati ovdje. Rok za prijavu je 15. rujna 2023. godine.
 
Također, 17. srpnja 2023. od 12:00 do 13:00 sati Europa Nostra održat će webinar „Kako i zašto podnijeti nominaciju na Program 7 najugroženijih lokaliteta za 2024.“. Na webinaru će se objasniti pozadina Programa i pružit će se praktične informacije o pripremi i podnošenju nominacije. Prisustvovanje na webinaru je besplatno, ali registracija je obavezna. Registraciju je moguće obaviti do 14. srpnja.

Izvor:
DKE - ured Kultura
7mostendangered.eu