Preskočite na glavni sadržaj

7. Device_art festival umjetnosti, robotike i novih tehnologija

7. Device_art festival umjetnosti, robotike i novih tehnologija
Sedmo izdanje trijenalnog međunarodnog Device_art festivala umjetnosti, robotike i novih tehnologija održat će se od 23. studenog do 19. prosinca 2021. u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti gdje će biti otvorena velika grupna izložba praćena diskurzivnim programom, radionicama i zvučnim performansima od kojih će se jedan održati i u Pogonu Jedinstvo. 
vrijeme: 23.11.2021. - 19.12.2021.
Koncept ovogodišnjeg izdanja sažet u naslovu festivalske izložbe Stroj ne donosi promjene poziva na ponovo promišljanje našeg sve prisnijeg odnosa s tehnologijom u vremenu konstantne nepredvidljivosti i silovitih promjena.

Umjetnici/-ce: Alex Brajković, Anthea Caddy & Miodrag Gladović, Kerstin Ergenzinger, Dominik Gadže, Moritz Simon Geist, Darsha Hewitt, Yannick Hofmann & Johannes Jensen, Christina Kubisch, Carolin Liebl & Nikolas Schmid-Pfähler, Benoît Maubrey, Kata Mijatović, Quadrature, Michail Rybakov, Ana Sladetić, Soll, Branimir Štivić, Troika, Simon Weckert.

Kao jedan od vodećih međunarodnih festivala koji od 2004. godine tematizira tehnologiju u suvremenoj umjetnosti, Device_art i u svom novom izdanju nastavlja pomicati granice umjetničkih medija kroz radove i koncepte koji na ironičan i provokativan način propituju potencijale, ograničenja i utjecaje tehnologije na društvenu svakodnevicu. Tako vrištanje ispred ogledala postaje interakcija s umjetničkim radom, a šetnja Novim Zagrebom ekspedicija u more elektromagnetskih zvukova koji svojim intenzitetom istovremeno fasciniraju i zastrašuju. Na 7. Device_art festivalu, među ostalima, susreću se mašine za snove, balerine iz budućnosti, svemirski brkovi i robotski kipar-ekolog koji će publiku nasmijati, isprovocirati, zamisliti i šarmirati.

Na festivalu će se predstaviti radovi dvadeset dvoje međunarodnih i domaćih umjetnika, umjetnica i kolektiva, među kojima je i 6 novih produkcija i koprodukcija udruge KONTEJNER, organizatora projekta. Nove produkcije predstavit će hrvatski umjetnici i umjetnice: Ana Sladetić (Welcome), Alex Brajković (Drumming 0.3), Branimir Štivić (M I J E H), Kata Mijatović (Dvostruka mašina za uspavljivanje s već odsanjanim snovima) i SOLL (Your Image Is My Weave And All I Want Is A Racing Coat).

Među umjetnicima njemačke device art scene je Moritz Simon Geist, međunarodno priznati glazbenik i inženjer robotike te dugogodišnji suradnik sastava Mouse on Mars. Geistov performans Vibracije sa skladbama inspiriranima skladateljima poput Terrya Rileya, Johna Adama, Stevea Reicha i Harrya Partcha izvest će robotički instrument za stvaranje minimalističke glazbe sastavljen od 36 malih robotičkih pokretača u četvrtak 25. studenog u Pogonu Jedinstvu. Gotovo svi relevantni svjetski mediji izvijestili su o radu umjetnika Simona Weckerta Hakiranje Google karata u okviru kojeg je s 99 pametnih telefona stvarao virtualnu prometnu gužvu i manipulirao prikazom prometa u aplikaciji.

Jedan od istaknutijih te zvučno i vizualno atraktivnijih radova su Audio balerine višestruko izlaganog umjetnika Benoîta Maubreya. Audio balerine probijaju barijere između glazbe i plesa, izvedbe i publike te tehnologije i tradicije, a na dijelu zagrebačkog performansa će sudjelovati glazbenik Mak Murtić na saksofonu. Umjetnici Carolin Liebl i Nikolas Schmid-Pfähler stvaraju skulpture i instalacije koje istražuju učinke tehnološkog razvoja na estetske i društvene vidove života koristeći elemente kinetike i robotike, a domaćoj publici će se predstaviti s radom-robotom RE:PLACES koji recikliranu plastiku pretvara u skulpturalne objekte.

U Zagrebu će po prvi puta gostovati i Christina Kubisch, jedna od najvažnijih umjetnica u povijesti sound arta, a izvest će svoj site specific rad Električne šetnje. Zagrebačka šetnja je 84. po redu u seriji izvedbi koje umjetnica radi po cijelom svijetu od 2003. godine. Posjetitelji će u šetnju moći krenuti sami ili u grupi te s posebno napravljenim indukcijskim slušalicama otkriti potpuno novi zvučni krajolik kojeg stvaraju elektromagnetska polja kvartovskih nadzornih kamera, bežični komunikacijski uređaji, radarski sustavi, tramvajski kablovi, antene, bankomati, bežični internet i neonske reklame.

Među umjetničkim radovima koji se intenzivno bave zvukom, Device_art predstavlja i imerzivnu instalaciju multimedijalne umjetnice Darshe Hewitt High Fidelity smetlište II: Protoplastični zapis koja se sastoji od gramofona iz razdoblja 1950-ih i ploča od šelaka – preteče vinila kakvog poznajemo danas. Rad je nastao na KONTEJNER-ovoj rezidenciji u sklopu projekta EMAP – European Media Art Platform, uz produkcijsku i kustosku potporu udruge.
 
Ovogodišnji je festival nastao u suradnji s grupom kustosa iz ZKM | Centra za umjetnost i medije iz Karlsruhea i zamišljen je kao dijalog između njemačke i hrvatske device art scene, što je u skladu s dugom tradicijom projekta koji je ranijih godina u Zagrebu predstavio japansku, kanadsku, kalifornijsku, češku i slovensku scenu, uz prethodno veliko festivalsko izdanje posvećeno globalnim tehno-umjetničkim tendencijama. Kustoski tim Device_art festivala 7.021 čine: Sarah Donderer, Yannick Hofmann, Daria Mille, Philipp Ziegler (ZKM | Centar za umjetnost i medije, Karlsruhe), Davorka Begović, Ena Hodžić i Tereza Teklić (KONTEJNER).

Partneri: ZKM | Centar za umjetnost i medije Karlsruhe, Muzej suvremene umjetnosti u Zagrebu, POGON – Zagrebački centar za nezavisnu kulturu i mlade, Europske mreže EMAP – European Media Art Platform i RE-Imagine Europe. 

Opširnije