Preskočite na glavni sadržaj

68. Pulski filmski festival

68. Pulski filmski festival
Ovogodišnji Pulski filmski festival održavat će se od 17. do 24. srpnja na 15 lokacija, od kojih su četiri rezervirane za filmski program s više od 90 projekcija, a od filmova u konkurenciji tu je 6 hrvatskih i 10 međunarodnih uradaka.
vrijeme: 17.07.2021. - 24.07.2021.
mjesto: Pula
url: https://pulafilmfestival.hr/

Festival počinje u subotu hrvatskim filmom "Murina", debitantice Antonete Alamat Kusijanović, što je prvo prikazivanje tog filma nakon svjetske premijere na Filmskom festivalu u Cannesu. Inače, u hrvatskom programu je šest filmova od kojih neki dolaze s uglednih europskih filmskih festivala.
 
Ravnateljica Pulskoga filmskog festivala Gordana Restović u srijedu je na konferenciji za novinare istaknula da će u Areni s novim mjerama imati 1500 mjesta, neće se ulaziti s covid putovnicama, nego će biti ograničen broj gledatelja uz poštovanje svih epidemioloških mjera.
 
"U dogovoru sa Stožerom civilne zaštite, kao i prošle godine, poštovat ćemo sve mjere. U Arenu se ulazi s maskom, dolazi se do mjesta gdje se može skinuti i nakon toga pri izlasku u gužvi svaki gledatelj će ponovno morati staviti masku", rekla je Restović i ocijenila da je novi umjetnički ravnatelj Pavo Marinković "donio iskorak tom festivalu i novi filmski rukopis".
 
Ona je novinare izvijestila kako će se pulski filmski festival održavati na 15 mjesta, od kojih su četiri rezervirana za filmski program s više od 90 projekcija, a od filmova u konkurenciji tu je šest hrvatskih i deset međunarodnih uradaka.
 
"Pula baštini nevjerojatnu kulturnu tradiciju u prekrasnom ambijentu. Sigurni smo kako će publika zasigurno prepoznati još jedno festivalsko izdanje koje se održava u vrlo izazovnim vremenima", poručila je.
 
Pulski gradonačelnik Filip Zoričić rekao je da je Pulski filmski festival najvažniji događaj u gradu.
 
"Meni kao gradonačelniku ovo je prvi veliki događaj. Zahvaljujem organizatorima i partnerima na velikom trudu. Mi smo grad filma i ovakav festival koji u svom nazivu ima pridjev 'pulski' je znakovit jer je to naš festival, a ujedno ima karakter nacionalnoga, kao i međunarodnog, svjetskog festivala. Međutim, za nas Festival će uvijek biti pulski jer naši građani žive za taj događaj. Smatramo da je za grad to najvažniji događaj u godini jer je Pula tada na svojevrsnoj svjetskoj pozornici", poručio je Zoričić.
 
Ravnateljica Restović najavila je popratne programe koji počinju u četvrtak u galeriji Srpskoga kulturnog centra izložbom "Marija Crnobori: osluškujući dah publike".
 
U petak će se u kinu Valli otvoriti izložba "Tošo Dabac: barokni kadar Marije Crnobori", nakon koje će se predstaviti knjiga "Vremeplov 5", posvećena glumicama rođenima na području Pule - Lauri Antonelli, Mariji Crnobori i Alidi Valli, te prikazati film Oktavijana Miletića "Barok u Hrvatskoj".
 
Iste se večeri u Galeriji "Makina" otvara izložba "Silvestar Kolbas: Fotokemika i ja". Riječ je o izložbi fotografija proizvodnog pogona i zatečenih predmeta u bivšoj tvornici "Fotokemika" u Samoboru.
 
Pulski filmski festival traje do 24. srpnja. (Izvor: Pula film festival / Hina))

Vezane vijesti: