Preskočite na glavni sadržaj

64. Međunarodni dječji festival u Šibeniku

64. Međunarodni dječji festival u Šibeniku
Subota, 22. lipnja, u Šibeniku bit će u znaku 64. Međunarodnog dječjeg festivala u Šibeniku koji će trajati do 6. srpnja. Svečano otvorenje na rasporedu je s početkom u 21 sat na ljetnoj pozornici gdje će, među ostalim, biti izvedena lutkarska opera 'Ero s onoga svijeta' u izvedbi Zagrebačkog kazališta lutaka, a u režiji Krešimira Dolenčića, uz izravan prijenos na nacionalnoj televiziji.
vrijeme: 22.06.2024. - 06.07.2024.
mjesto: Šibenik
url: https://www.mdf-sibenik.com/

U Šibeniku sutra počinje peto godišnje doba, najčarobnije vrijeme u godini već duže od pola stoljeća, a nakon što se nad Trgom Republike Hrvatske zaviori festivalska zastava, male i velike Šibenčane i goste grada očekuje preko 200 različitih programa uz međunarodni potpis umjetnika i pedagoga iz Indije, Italije, Španjolske, Sjeverne Makedonije, Brazila, Portugala, Japana, Austrije, Bosne i Hercegovine, Velike Britanije, Bugarske, Rumunjske, Poljske te Njemačke. No, prvo večeras, petak 21. lipnja, generalna proba programa svečanog otvorenja i predstave „Ero“.
 
OD ERE DO RAMAYANE
 
Godinu dana posla slaganja festivalskog programa kulminirat će 22. lipnja do 6. srpnja, a osim u Šibeniku, program 64. Međunarodnog dječjeg festivala bit će izveden u nekoliko ostalih mjesta u Šibensko - kninskoj županiji. „Imali smo pozive iz susjednih županija da im dođemo u goste s programom, ali kako to nije moguće za ovo izdanje festivala, što ne isključuje naredne godine, dio festivalskog programa dislocirali smo po našoj županiji“, kazao je Jakov Bilić, ravnatelj Hrvatskog narodnog kazališta u Šibeniku, pod čijim okriljem djeluje Ured MDF-a.
 
Festival svih ovih godina nije izgubio na svom značaju među kazalištarcima diljem svijeta pa u dovođenju programa sudjeluju i ambasade, a inače skupe produkcije svoje cijene korigiraju samo kao bi u svoj itinerar mogli upisati nastup na Međunarodnom dječjem festivalu u Šibeniku.
 
Festival svih ovih godina nije izgubio ni na važnosti ni među djecom, odnosno roditeljima, pa su ulaznice i mjesta u radioničkim programima 'planula' vrlo brzo nakon početka prodaje, odnosno upisa. Sve to nije omelo čaroliju posljednjih priprema uoči početka 64. Međunarodnog dječjeg programa u Šibeniku koji samo što nije počeo.
 
Ovogodišnji MDF u Šibenik dovodi vrhunske izvođače kao što su gosti iz Italije Sonics Aerial Performance uz autora Alessandra Pietrolinija i njihov akrobatski show u zraku „Meraviglia“ koji u Krešimirov grad stižu nakon gostovanja u francuskom Cannesu, te prekooceanskoj Floridi. Osim toga, Šibenik je jedan od gradova u kojem će kazališna skupina Suryakant Tripathi Nirala izvesti dramsku predstavu „Ram Ki Shaktipooja“ na ljetnoj pozornici i ispričati priču o Ramayani, jednom od najpoznatijih indijskih epova.
 
„Ovo je prvi put nakon mnogo godina da će na Šibenskom dječjem festivalu biti predstava klasično šarenog indijskog plesnog teatra s pričom iz epa Ramayane koja nadahnjuje čovječanstvo svojom univerzalnom važnošću poruke koju nosi.  Kazališna trupa dolazi iz duhovnog središta Varanasi, a djece i naših hrvatski prijatelji mogu očekivati kombinaciju suvremenog i klasičnog plesnog kazališta iz Indije koji će ih zasigurno zabaviti, ali još važnije nadahniti porukom „prije nego poduzmete velike promjene, uvijek pogledajte unutar sebe, i razvijajte samopouzdanje iz onog što dolazi iznutra, a ne izvana“, poručio je Raj Kumar Srivastava, veleposlanik Indije u Hrvatskoj.
 
Tu su  i VRUM iz Austrije koji će u Šibeniku oživotvoriti riječi pjesnikinje i aktivistice Maye Angelou čime MDF potvrđuje da nije kazalište zbog kazališta, ni umjetnost zbog umjetnosti. MDF je mjesto i vrijeme učenja, zabave, smijeha i veselja; mjesto i vrijeme gdje djeca rastu i razvijaju se lišenja ovozemaljskih problema.
 
RADIONICE PUNE K'O ŠIPAK
 
Najbolje o tome svjedoče festivalske radionice kojih je ove godine nikad više, a samo je za legendarnu radijsku radionicu Zujalica zanimanje pokazalo preko 60 djece. Poznati hrvatski karikaturist, Nik Titanik na svom je Facebook profilu napisao da „uskoro počinje najljepši dio godine u mom drugom najdražem gradu na svijetu . Radionica "Postani karikaturist i strip crtač" u sklopu Međunarodni dječji festival Šibenik - Hrvatska je odavno popunjena, ali to ne znači da nam se ne mogu pridružiti svi oni koji to još žele. Jednom nas je bilo više od 35 i bilo nam je super kao i svih ovih zadnjih godina. Počinjemo u ponedjeljak u 9:30h ispred OŠ Faust Vrančić“.
 
64. Međunarodni dječji festival u Šibeniku baš poput svakog svog prethodnika znači pregršt dramskog programa, literarnog, likovnog, ove godine poseban je naglasak na ilustracijama, glazbenog, filmskog, medijskog, ali i onog s ekološkim predznakom. Tu je i program kojim se potiče čitanje, zatim sajam knjiga, ali i ulica i trgova.
 
Cijeli festivalski program koji su i ove godine podržali Javna ustanova Nacionalni park Krka i Erste banka može se pronaći na www.mdf-sibenik.com.
 
Festivalski vizual, prvenstveno plakat, pa posljedično i festivalska vrata, ulaz u centar Šibenika, potpisuje akademska likovna umjetnica Anita Celić, ilustratorica, dizajnerica, fotografkinja i scenografkinja čiji su kolaži, među ostalim, objavljeni u monografiji "Cutting Edges - Contemporary Collage", izdavačke kuće Gestalten, Berlin.
 
Sve to potvrda je kvaliteta festivalskog programa u kojem ne postoji „najmanji detalj“ sve je veliko i sve je podjednako važno - jer za djecu sve i samo najbolje i zato - 64. Međunarodni dječji festival u Šibeniku od 22. lipnja do 6. srpnja.