Preskočite na glavni sadržaj

63. dubrovačke ljetne igre

63. dubrovačke ljetne igre

Najveća i najreprezentativnija kulturna manifestacija u Hrvatskoj: međunarodni glazbeni, scenski i plesni festival u jedinstvenom ambijentu prekrasnih zatvorenih i otvorenih scenskih prostora renesansno-baroknog grada Dubrovnika. Najboljim dostignućima u glazbenom, odnosno dramskom programu dodjeljuje se nagrada ˝0rlando˝.

vrijeme: 10.07.2012. - 25.08.2012.


63. dubrovačke ljetne igre okupit će više od 2000 umjetnika iz cijeloga svijeta koji će na desetak ambijentalnih lokacija izvesti više od 70 dramskih, glazbenih, folklornih i drugih izvedbi.

Dramski program Dubrovačkih ljetnih igara donosi tri premijerne predstave: Büchnerovu „Dantonovu smrt“ u režiji Olivera Frljića, Euripidovovu „Medeju“ u režiji slovenskog redatelja Tomaža Pandura i suradnji s Hrvatskim narodnim kazalištem iz Zagreba, autorski rad Saše Božića pod nazivom „SKUP: IGRE“u suradnji s Art radionicom Lazareti. Studentski teatar Lero u režiji Davora Mojaša premijerno će  prikazati predstavu ˝Mjesečina za Lady Macbeth“ dubrovačkog autora Milana Milišića. Od repriza publika će moći vidjeti Sofoklovog „Kralja Edipa“ u režiji Eduarda Milera te Stullijevu komediju „Kate Kapuralica“ redatelja Daria Harjačeka.

U glazbenom programu Igara koji otvara Zagrebačka filharmonija pod ravnanjem ruskog dirigenta Dmitrija Kitajenka, s violončelisticom Monikom Leskovar, a zatvara operni gala koncert Slovenske filharmonije pod ravnanjem Ivana Repušića, nastupit će i ugledni svjetski ansambli Freiburger Barockorchester, Venice Baroque Orchestra, puhački kvintet Les Vents Français,  kao i engleski zbor The Choir of King's College Cambridge koji će uz Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije u Dominikanskoj crkvi izvesti  Mozartov ˝Requiem˝. Na programu su i nastupi Daniela Barenboima sa Schubertovim kompozicijama za glasovir, pijanista Pierre-Laurent Aimarda i Arcadija Vodolosa  s klavirskim recitalima, a publici će se predstaviti i violinist Nigel Kennedy i njegov kvintet, harmonikaš Richard Galliano s Piazzola Forever Septetom, španjolski gitaristi Los Romeros, kineski violinist  Ning Feng uz pratnju Thomasa Hoppea na glasoviru. Od domaćih umjetnika   nastupit će i pijanistica Martina Filjak, klarinetistica Marija Pavlović, Gudački kvartet Porin, Zagreb trio,  Dubrovački simfonijski orkestar te drugi.  
U plesnom dijelu programa gostovat će Budva grad teatar s baletom ˝Božanstvena komedija˝ u koreografiji Edwarda Cluga, a folklorni ansambli ˝Linđo˝ i ˝Lado˝ tradicionalno će nastupiti u  folklornom dijelu programa.  

U sklopu popratnog programa 63. Dubrovačkih ljetnih igara u Kneževom dvoru bit će predstavljena umjetnička monografija velikog hrvatskog glumca  Pera Kvrgića, a u palači Sponza otvorit će se izložba fotografija Double Identity Saše Šekoranje.  

 
Intendant Dubrovačkih ljetnih igara: Ivica Prlender.
Direktorica dramskog programa: Dora Ruždjak-Podolski.
Direktor glazbenog programa: Ivan Repušić.

Dubrovačke ljetne igre utemeljene su 1950. godine, a od 1956. godine učlanjene su u Europsku udrugu festivala (EFA - European Festivals Association).
 

63. dubrovačke ljetne igre / pregled cijelog programa

63. dubrovačke ljetne igre / umjetnici


kontakt:


Dubrovačke ljetne igre
Od Sigurate 1, 20000 Dubrovnik
Tel: + 385 20 326 100
Fax: + 385 20 326 116
E-mail: program@dubrovnik-festival.hr
info@dubrovnik-festival.hr