Preskočite na glavni sadržaj

63. Annale: Rekli su mi da planet ima živčane završetke

​Najdugovječnija manifestacija posvećena suvremenoj umjetnosti u Hrvatskoj – Porečki annale – otvara 63. izdanje 13. srpnja 2023., u 21:00 u Istarskoj sabornici. 
vrijeme: 13.07.2023. - 17.09.2023.
mjesto: Poreč
url: https://www.poup.hr/

U organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Poreč, manifestacija traje do 17. rujna, a održat će se na tri lokacije: Istarska sabornica, Mala galerija i tajna lokacija u javnom gradskom prostoru. Novo izdanje Porečkog annala preuzima kustoski kolektiv KUĆĆA koji se predstavio prošle godine na 36. izdanju Salona mladih u Zagrebu izložbom PARAZITI koja je okupila preko 30 domaćih i regionalnih umjetnika.
 
Iza mladog kustoskog tima KUĆĆA stoje Jurica Mlinarec, Luja Šimunović i Klara Petrović koji su ovogodišnju manifestaciju nazvali Rekli su mi da planet ima živčane zavšetke s fokusom na umjetničke strategije disrupcije iracionalnih, magičnih i sakralni okvira, a u Poreč su pozvali umjetnike u usponu koji će predstaviti šest novih produkcija koje su nastale posebno za ovu izložbu. Nadahnuti povijesnim preobrazbama izlagačkog prostora, kolektiv KUĆĆA istražuje mogućnosti s onu stranu modernističkih obećanja utopije kroz razum i napredak rastvarajući umjetnički teren u kojemu se principi prošlosti, sadašnjosti i budućnosti prepliću. Od svetišta posvećenom sovi, hibridnih bića koja se rađaju iz mjesta prometne nesreće pa sve do nove kompjuterski generirane virtualne influencerice, to su suvremene umjetničke prakse koje istražuju nove mogućnosti izgradnje svijeta prigrljujući iracionalnost, praznovjerje i pristranosti.

Na izložbi sudjeluju: Andrej Beštak i Anja Leko, Marianna Nardini, Robert Fenrich, ROSE kolektiv (Bruna Jakupović, Lana Lehpamer i Ivor Tamarut), Gaia Radić i Andrej Škufca.