Preskočite na glavni sadržaj

6. Filmska Runda u Osijeku

6. Filmska Runda u Osijeku
6. Filmska Runda, revija hrvatskog kratkog filma, se održava 15. i 16. listopada u kinu 'Urania' u Osijeku. U dva dana revije, publika će imati priliku pogledati recentne kratke filmove domaćih autora u glavnom i popratnom dijelu programa.
vrijeme: 15.10.2021. - 16.10.2021.
mjesto: Osijek
url: https://filmskarunda.com/

Prva večer Filmske RUNDE donosi Studentsku RUNDU - glasove hrvatskoga filma koji otvaraju i razbijaju ustaljene koncepte i teme i donose svjež i buntovan, a opet duboko emotivan i osoban pristup u svojim radovima. U ovom se programu nalaze animirani film Cockpera Kate Gugić, igrani film U šumi Sare Grgurić, dokumentarno - eksperimentalni film Davida Gaše, Laci bježi u Mađarsku te dokumentarni filmovi Još uvijek ne znam Bele Bračko-Milešević, Ima još nade za pobjedu redatelja, Zašto mama vazda plače Karmen Obrdalj i Sad sam ja Irena Jasmine Beširević. Drugi dan revije donosimo Festivalsku RUNDU koja plovi između dokumentarnog i eksperimentalnog, animiranog i igranog. Ovogodišnji program otkriva vrlo hrabre i autentične autorske svjetove koji potiču na propitivanje, razmišljanje i osjećanje. U Festivalskoj RUNDI gledamo nagrađivane filmove Ništa ja tebi ne govorim, samo kažem redateljice Sanje Milardović, animirani film Sve te senzacije u mom trbuhu Marka Dješka, animirano - eksperimentalni film Događaji za zaboraviti Marka Tadića, eksperimentalni film Plejade Mateje Zidarić, Antiotpad redatelja Tina Žanića i animirano-dokumentarno-igrani film Mikrokazeta – najmanja kazeta koju sam ikad vidio Igora Bezinovića i Ivane Pipal.
 
Fokus profesija: režija
 
Nakon što smo ih detaljno upoznali na autorskim rundama, upitali smo ih za izbor kratkih filmova koji su prema njihovom mišljenju zanimljivo režirani, koji su na njih ostavili snažan dojam, koji su na neki način utjecali i na njihov rad i koje bi svatko trebao pogledati! Tko su oni? Redatelji Zvonimir Jurić (izbornik igranoga fokusa), Petra Zlonoga (izbornica animiranoga fokusa), Tomislav Šoban (izbornik eksperimentalnoga fokusa), Sunčica Ana Veldić (izbornica dokumentarnoga fokusa) – nagrađivani hrvatski filmski autori! Svatko je od njih zasebno složio program dragulja hrvatskoga filma – kako neizostavnih klasika koje prikazujemo u suradnji sa Zagreb filmom, Hrvatskim filmskim savezom i Kinoklubom Zagreb, tako i možda malo znanih, ali zanatski izuzetno režiranih djela koji ostavljaju dojam na gledatelja dugo nakon gledanja. Taj rijetki presjek sjajnih hrvatskih kratkih filmova nastalih tijekom zadnjih 50-ak godina nijedan znatiželjni filmofil i rundaš ne bi trebao propustiti.

Voditelj radionice široko shvaćenog filma Miloš Tomić, ujedno i autor niza međunarodno zapaženih i nagrađivanih animiranih, eksperimentalnih i dokumentarnih filmova, u Osijeku će imati svoju prvu Gostujuću RUNDU u kojoj će nam otkriti tajne svojih nevjerojatno maštovitih i šašavih filmskih bisera, osloboditi nas predrasuda od banalnosti i klišeja i potaknuti nas na igru i stvaranje. 

Dojmove pogledanih kratkih filmova moći ćemo razmijeniti na slatkom afteru u sklopu programa Slamanje, na izložbi i glazbenom programu. Ovoga puta predstavit ćemo rad umjetnice Hane Tintor, čiji dizajn vizuala krasi film Sve te senzacije u mom trbuhu, redatelja Marka Dješke. Uz glazbu bendova Mr.Dog i Repera iz sobe te sa setom DJ Hesoyamom, runda zabave je zagarantirana!
 
Ulaz je besplatan za sve posjetitelje uz pridržavanje epidemioloških mjera. Aktivnost programa provodi se uz financijsku podršku HAVC-a, DHFR-a, Zaklade "Kultura nova", grada Osijeka i Osječko-baranjske županije. Više o programu i rasporedu, možete pronaći na www.filmskarunda.com.

Objavljena špica 6. Filmske Runde

Ovogodišnja ŠPICA radionica Filmske Runde održala se od 24. do 26. rujna u Kulturnom centru Osijek, pod mentorstvom profesionalnog montažera, snimatelja i filmskog autora, Osječanina Antuna Baloga.

Nakon razrade ideja, polaznici su sami osmisliti, snimili i montirali sadržaj buduće najavne špice 6. Filmske Runde, revije hrvatskog kratkog filma u Osijeku. Najavna špica bit će prikazana u kinu Urania 15. i 16. listopada 2021., a možete ju pogledati i na video kanalu Filmske RUNDE.

ŠPICA radionica organizirana je u suradnji s Kulturnim centrom Osijek i HNK u Osijeku te uz podršku DHFR-a, HAVC-a, Zaklade ”Kultura nova”, grada Osijeka I Osječko – baranjske županije.