Preskočite na glavni sadržaj

53. Varaždinske barokne večeri

53. Varaždinske barokne večeri
Varaždinske barokne večeri, jedan od najznačajnijih festivala klasične glazbe u Hrvatskoj, ali i u Europi, održat će se 53. put od 22. rujna do 4. listopada te ugostiti više od 400 glazbenika i drugih umjetnika, a zemlja partner ove je godine Švicarska, najavljeno je u utorak.
vrijeme: 22.09.2023. - 04.10.2023.
url: http://www.vbv.hr

Ravnatelj VBV-a Davor Bobić naglasio je da svaka zemlja partner u Varaždin donese ono najbolje što ima na polju autentičnog izvođenja barokne glazbe.
"Švicarska je tu perjanica zbog toga što ima sjajnu školu, a to je Schola Cantorum Basiliensis i to je jedna od najboljih obrazovnih institucija koja se bavi proučavanjem i izvođenjem rane glazbe i mogu reći da je uz Kraljevsku akademiju u Londonu sigurno broj jedan na tom području", rekao je Bobić na konferenciji za novinare.

Varaždinske barokne večeri ove godine obuhvaćaju 25 koncerata i još 25 popratnih sadržaja, od toga dva masterclassa koje će održati glazbenica iz Turske Tutu Aydinoglu, pijanistica specijalizirana za ranu glazbu te Francesco Corti dirigent, čembalist i profesor na školi Scholi Cantorum Basiliensis, najavio je ravnatelj Koncertnog ureda Varaždin koji organizira VBV posljednjih 28 godina Raymond Rojnik.
Uz koncerte brojnih inozemnih i domaćih izvođača, na VBV-u će biti obilježena i 15. obljetnica postojanja ansambla Camerata Garestin, 100 godina smrti poznatog slavista Vatroslava Jagića i 75. godina Zbora Ivan Goran Kovačić.

Gradonačelnik Neven Bosilj čestitao je organizatorima na volji i trudu zahvaljujući kojima ljubitelji barokne glazbe imaju priliku svake jeseni uživati u Varaždinu.
"Grad Varaždin ponosan je na to što je još 1994. godine ovaj festival postao festival od nacionalnog značaja i u Hrvatskoj postoji samo šest ovakvih festivala i Varaždinske barokne večeri su jedan od kamena temeljca kulture u Hrvatskoj", rekao je gradonačelnik.
Varaždinska županija dugi je niz godina pokrovitelj VBV-a, a zamjenica župana Silvija Zagorec istaknula je kako im je izuzetna čast što će biti dionikom programa jer jedan od koncerata će se održati u atriju Županijske palače.
"Festival ima dugu tradiciju i koristim priliku da pohvalim visoku kvalitetu i dosljednost u kvaliteti programa koja ne bi bila moguća bez truda, rada i entuzijazma organizatora", rekla je Zagorec.
Zamjenik švicarskoga veleposlanika Thomas Casuro naglasio je da će se na ovogodišnjim baroknim večerima predstaviti osam baroknih formacija iz različitih dijelova Švicarske. Tijekom cijelog Festivala Švicarska će se Varaždincima i njihovima gostima na Trgu kralja Tomislava predstaviti i svojim tradicionalnim delicijama poput sira, vina i čokoladne torte, dodao je.

Svečano otvorenje VBV-a najavljeno je za petak, 22. rujna u varaždinskoj katedrali. Uveličat će ga članovi La Cetra Barockorchester, te Zbora Hrvatske radio televizije uz soliste Carlosa Menu i Jonu Martineza na čelu s dirigentom Andreom Marconom, a uslijedit će tradicionalni vatromet na Starom gradu.

Varaždinske barokne večeri donose i i nastupe solista Hrvatske operne akademije, Zagrebačkih solista i mnogih drugih, a kroz popratni program pod nazivom Total Baroque posjetitelji će imati priliku pogledati izložbu udruge Kerameikon, kao i međunarodnu izložbu cvijeća te uživati u koncertima pop i jazz glazbe. Tijekom cijelog Festivala bit će postavljena izložba fotografija na pročelju zgrade HNK u Varaždinu, a VBV će završiti 4. listopada svečanom dodjelom nagrada Ivan Lukačić i Jurica Murai.

Izvor: Hina