Preskočite na glavni sadržaj

52. Varaždinske barokne večeri

52. Varaždinske barokne večeri
Od 23. rujna do 9. listopada u Varaždinu i još 15 gradova i mjesta u šest hrvatskih županija, održavat će se 52. Varaždinske barokne večeri (VBV), koje će ove godine publici ponuditi 32 koncerta, uz sudjelovanje više od 500 umjetnika, te bogat popratni program, najavljeno je u utorak.
vrijeme: 23.09.2022. - 09.10.2022.
mjesto: Varaždin, Sveti Juraj na Bregu, Belec, Valpovo, Vinica, Ludbreg, Križevci, Virovitica, Krapina, Varaždinske Toplice, Novi Marof, Kneginec, Prelog, Nedelišće...
url: https://vbv.hr/

Ovogodišnja zemlja partner VBV-a je Irska iz koje, ističu organizatori, stižu najbolji interpreti barokne glazbe.
Ravnatelj VBV-a Davor Bobić naglasio je da su partneri iz Irske uložili velik trud u projekt i ponudili "impresivan program", dodavši da je ove godine napravljen veliki iskorak u dodatnom sadržaju.
"Prije svega riječ je o ponudi irske gastronomije i tu moram naglasiti veliku tradiciju koju imaju s pivskom industrijom. Imat ćemo i plesni program, pa čak i edukaciju plesnog programa te dosta irske, keltske glazbe", rekao je Bobić.
Varaždinske barokne večeri počinju u petak koncertom Irish Baroque Orchestra u varaždinskoj Katedrali, pod ravnanjem Toma Fostera i uz nastup mezzosopranistice Katie Bray.
Irski veleposlanik u RH Ruadhri Dowling rekao je da je oduševljen što je Irska dobila priliku sudjelovati na Varaždinskim baroknim večerima. "Iznimno sam zadovoljni suradnjom. Ovo je velik i vrlo važan festival, čestitam organizatorima na veličanstvenom programu čiji ćemo biti dio", rekao je Dowling.
Iz bogatog programa organizatori ističu izvedbu "Muka po Mateju" J. S. Bacha, a posebne će glazbene poslastice biti i koncerti gostiju iz Izraela - Barrocade Israeli Baroque Colleciva i kontratenora Yaniv’d Ora, kao i festivalska operna produkcija pod nazivom "Sultani u operi".
U sklopu VBV-a održat će se niz popratnih sadržaja objedinjenih u programu "Total Baroque" te tradicionalna Međunarodna izložba cvijeća, a Festival će kao i prethodnih festivalskih jeseni završiti dodjelom nagrada i tradicionalnim koncertom darovitih učenika varaždinske Glazbene škole, uz Varaždinski komorni orkestar.
Varaždinska županija podupire VBV jer su one promotor ovoga kraja, rekla je zamjenica župana Silvija Zagorec.
"Slušajući program koji su pripremili organizatori, možemo reći da je impozantan i vrhunski. Čestitam organizatorima na trudu, radu, upornosti, kontinuiranom doprinosu da Barokne večeri budu simbol grada Varaždina i Varaždinske županije", rekla je Zagorec.
Osnivač VBV-a je Grad Varaždin, a gradonačelnik Neven Bosilj istaknuo je da je napraviti ovakav glazbeni festival s takvim budžetom čudo.
"Ponosni smo domaćin i mislim da su ovo najkvalitetnije Varaždinske barokne večeri dosad. Letvicu smo digli do vrlo visokih razina i ovo što je ova ekipa napravila ove godine bit će teško premašeno", rekao je Bosilj.
Ukupni proračun festivala je 2,5 milijuna kuna, a osim Grada i Županije, financijski ga podupiru Ministarstvo kulture i medija, Klub mecena i sponzori.
Inače, prije Irske zemlje partneri bili su Slovenija, Njemačka, Češka, Poljska, Slovačka, Izrael, Austrija, Ruska Federacija, Italija, Francuska, Španjolska, Mađarska, Japan i Švedska, a u tijeku su pregovori da partner 53. VBV bude Švicarska, naglašeno je.

Izvor: Hina