Preskočite na glavni sadržaj

50. izvedba predstave 'Drugačiji' Teatra Tirena

Teatar Tirena u svojoj jubilarnoj 25. sezoni slavi i 50. izvedbu predstave 'Drugačiji' koju možete pogledati 20. travnja, s početkom u 19,30 sati, na sceni Centra za kulturu i informacije Maksimir. Predstavu za tinejdžere, nastalu po tekstu autorice Nine Horvat, režirala je redateljica i glumica Marijana Matoković a bavi se pitanjem kako je to biti drugačiji.
vrijeme: 20.04.2023. -
mjesto: Zagreb
url: https://www.tirena.hr/

Premijerno je izvedena 5. studenog 2020. i od tada je igrala 50 puta u 25 različitih gradova diljem Hrvatske, a pogledalo ju je oko 8000 gledatelja.
 
U tinejdžerskoj dobi tražimo svoje pravo “Ja”. Ta je potraga u velikoj mjeri uvjetovana mišljenjem okoline koja je često okrutna. Kako svoju različitost pretvoriti u svoju osobnost i posebnost, a tuđu prihvatiti i poštovati. Odgovore na ta i druga pitanja pokušavaju dati Ema i Noa, dvoje naizgled običnih tinejdžera koji se oboje razlikuju od svojih vršnjaka. Ne osjećaju se dobro zbog svojih različitosti i sve što žele je biti dio ekipe, biti poput ostalih, uklopiti se. Idu zajedno u razred u kojem se jednog običnog dana dogodio incident…
 
Kako izdržati različitost, kako je prihvatiti kao svoju posebnost i osobnost, kako prihvatiti drugačije od nas? Različitosti i njihovo vrednovanje društveno su uvjetovane, učimo ih odrastajući. Djeca sama po sebi ne donose vrijednosne sudove ovisno o boji kože, vjeroispovijesti, spolu, porijeklu… usvoje ih od odraslih.
 
U predstavi igraju Lidija Kraljić i Matej Đurđević, a ostatak autorskog tima čine skladatelj Jona Jovanović, kostimografkinja Lucija Prstec Smolčec, scenografkinja Iva Milley, koreografkinja Tihana Strmečki, oblikovatelj svjetla Domagoj Klasić te dizajnerica Ana Goja.
 
"Ponosni smo što se predstava "Drugačiji" pridružila svim našim ostalim predstavama za tinejdžere u obilježavanju okrugle brojke. 50 izvedbi je za nezavisno kazalište koje radi isključivo predstave za djecu i mlade zaista velika stvar... Reakcije na predstavu su od samog početka odlične, zahvaljujući učiteljima koji nam javljaju dojmove gledatelja nakon predstave znamo da smo uspjeli u svojem naumu - potaknuli smo mlade na razmišljanje." - kaže autorica teksta Nina Horvat, ujedno i umjetnička voditeljica Teatra Tirena.
 
Predstava „Drugačiji“ dio je Tirenine trilogije za tinejdžere te je uvrštena u program "Ruksak pun kulture" Ministarstva kulture i medija. Teatar Tirena jedno je od rijetkih kazališta u Hrvatskoj koje se sustavno, duži niz godina bavi pitanjima i problemima s kojima se susreću tinejdžeri. Istražuje teme i probleme stvarnog života mladih, a zajedno sa svojom publikom pokušava naći kreativna i originalna rješenja u prevladavanju adolescentskih teškoća.