Preskočite na glavni sadržaj

50. Dani hvarskoga kazališta

Znanstveni skup 50. Dani hvarskoga kazališta će od 16. do 20. svibnja u Hvaru okupiti ugledne teatrologe, kazališne stručnjake i umjetnike. Teme ovogodišnjeg jubilarnog izdanja su 'Hvarsko komunalno kazalište u kontekstu mediteranskih komunalnih kazališta' i 'Promjene očišta: hrvatska književnost i hrvatsko kazalište te znanost o njima u proteklih pola stoljeća'.
vrijeme: 16.05.2023. - 20.05.2023.
mjesto: Hvar

U programu skupa, koji u srijedu, 17. svibnja u 9 sati, službeno otvara i vodi predsjednik Odbora Dana hvarskog kazališta akademik Boris Senker, bit će predstavljeno 50 znanstvenih izlaganja te zbornik radova 49. Dana hvarskoga kazališta.
 
Raspored izlaganja možete pronaći na poveznici: 50. DHK – programska knjižica
 
U dramskom dijelu programa u najstarijem javnom kazalištu Europe, utemeljenom 1612. godine, gostovat će četiri nacionalna kazališta iz Dalmacije, a otvara ga ansambl dubrovačkog Kazališta Marina Držića predstavom „Krijesnice“, autorice Tene Štivičić, u režiji Paola Tišljarića u utorak, 16. svibnja. U srijedu HNK Split gostuje s predstavom „Priče iz Vukovara“, autorskim projektom mladog glumca Pere Eranovića, a u četvrtak, 18. svibnja HNK Zadar: „A di smo sad, moja Stoše?“, autora Živka Nižića, u režiji Zorana Mužića. HNK Šibenik u suradnji s Teatrinom Grdelin sudjeluje monodramom „Moj slučaj – Vlado Gotovac“, u dramaturgiji, režiji i izvedbi Borisa Svrtana.
 
Sve predstave odigrat će se u hvarskom kazalištu s početkom u 21 sat. Ulaz je slobodan!
 
Znanstveni skup 50. Dani hvarskoga kazališta se održava u organizaciji Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Zagreb, Književnog kruga Split, Grada Hvara i udruge Hvarsko pučko kazalište, a pod pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske.

Izvor: Grad Hvar