Preskočite na glavni sadržaj

5. Noć cirkusa u Zagrebu

5. Noć cirkusa u Zagrebu
Peto izdanje Noći Cirkusa, koja će se održati 17. 18. i 19. studenog u Knjižnici Marije Jurić Zagorke i Pogonu Jedinstvo, oslikava raznolikost suvremene cirkuske kreacije koja će, tijekom ovog izdanja, pričati priču o umjetnosti u trajnoj promjeni, savršeno otvorenoj ključnim pitanjima koja oblikuju društvene rasprave.
vrijeme: 17.11.2023. - 19.11.2023.
mjesto: Zagreb
url: https://www.facebook.com/cirkorama?locale=hr_HR

17. 18. i 19. studeni 2023.
Zagreb; Knjižnica Marije Jurić Zagorke i Pogon Jedinstvo

 
Osmišljen 2019. La Nuit du Cirque (Noć Cirkusa) veliki je događaj koji slavi cirkus, u svim njegovim aspektima i na teritoriju Europe.

Noć Cirkusa predstavlja ujedinjujući i svečani trenutak zaustavljen u srcu jeseni, priliku da zajedno podijelimo vitalnost i raznolikost ove odlučne, popularne i zahtjevne umjetnosti - ističući predanost cirkusa društvenim i ekološkim borbama, kao i njegovu međukulturalnu i međugeneracijsku dimenziju.

Kroz tri dana Noći cirkusa u Zagrebu izvedbeno uranjamo u društvenu izoliranost, neuroraznolikost, međukulturalnu povezanost žena i generacijsko nasljeđe cirkuskog umjetnika, kroz dva rada u nastajanju domaćih umjetnika i dvije predstave gostujućih umjetnika iz Italije i Francuske. Uz izvedbeni program donosimo, već tradicionalno, izložbu tematski vezanu uz cirkus i radionicu za lokalne cirkuske umjetnike_ce.

PROGRAM

Ulaz na sve predstave je besplatan, uz mogućnost dobrovoljne donacije kao podrške za daljnji razvoj cirkuskih programa.

PETAK, 17.11.2023. u 19:00
Knjižnica Marije Jurić Zagorke, Krvavi most
Petra Najman i Ivan Svaguša- Svaig (HR): VRANA BEZ GNIJEZDA
Site-specific izvedba suvremenog cirkusa, promocija slikovnice i otvorenjeizložbe originalnih ilustracija koje su sadržane u samoj slikovnici.
 
SUBOTA, 18.11. 2023.
Pogon Jedinstvo, Velika dvorana, Trnjanska struga 34
19:00 ROOM 100 (HR): C8H11NO2 (2.0)
Javna izvedba rada u nastajanju
 
20:00 Francesca Mari (IT): PETLJA....u utrobi žonglerke
Predstava suvremenog cirkusa
 
NEDJELJA, 19.11. 2023. u 19:00
Pogon Jedinstvo, Velika dvorana, Trnjanska struga 34
Edouard Peurichard (FR): ODMOR RATNIKA (Le repos du guerrier)
Predstava suvremenog cirkusa/ circusnext laureat edicije 2023.
 
18. i 19. studeni 2023.
Mala Dvorana Pogona Jedinstvo
10:00-12:00 PODNO ŽONGLIRANJE; Masterclass s FRANCESCOM MARI
Žongliranje, žongliranje nogama i kretanje po podu.
Pronađite svoje "alate" i koristite ih da se izrazite!
Cilj radionice je istražiti različite mogućnosti žongliranja cijelim tijelom posvećujući posebnu pozornost žongliranju na podu i korištenju stopala.
Kotizacija: 30€
Prijave putem: https://forms.gle/wnhSuS5uBQZtyK5FA

NOĆ CIRKUSA je međunarodni događaj koji su pokrenuli i organizirali: Territoires de Cirque uz potporu Ministarstva kulture Francuske, u suradnji s Francuskim institutom i uz potporu Circostrade, circusnext-a, ProCirque (Švicarska), BUZZ (Njemačka), FFEC - Francuska federacija cirkuskih škola, FEDEC-a (Europske federacije profesionalnih cirkuskih škola i mreža Grand CIEL.

Noć cirkusa u Hrvatskoj odvija se u sklopu aktivnosti Nacionalne cirkuske platforme.

Događaj u Zagrebu organizira Cirkorama u suradnji sa Zagrebačkim centrom za nezavisnu kulturu i mlade- POGON, Gradskom knjižnicom Marije Jurić Zagorke i Mrežom izvedbenih umjetnosti 2023.

Gostovanje talijanske umjetnice Francesce Mari odvija se kroz projekt SOLO BUT NOT ALONE.

Noć cirkusa u Zagrebu sufinancirana je sredstvima Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Gradskog ureda za kulturu i civilno društvo Grada Zagreba, Kreativne Europe programa Europske unije, circusnext platforme, Ministarstva kulture Italije i Zaklade Kultura nova.