Preskočite na glavni sadržaj

5. Gavelline večeri od 3. do 16. prosinca na pet lokacija u Zagrebu

5. Gavelline večeri od 3. do 16. prosinca na pet lokacija u Zagrebu
Nakon dvogodišnje stanke zbog pandemije, potresa i građevinskih radova, festival 35. Gavelline večeri održat će se od 3. do 16. prosinca te na pet lokacija u Zagrebu predstaviti kazališta iz Zagreba, Beograda, Subotice, Rijeke, Varaždina i Splita.
vrijeme: 03.12.2022. - 16.12.2022.
mjesto: Zagreb
url: https://www.gavella.hr/

Od zagrebačkih kazališta, publici festivala predstavit će se Zagrebačko kazalište mladih (ZKM) s predstavama "Braća Karamazovi - Sve sretne obitelji nalik su jedna na drugu" i "Braća Karamazovi - Svaka nesretna obitelj nesretna je na svoj način" Olivera Frljića; Teatar &TD s predstavom "Mala zabava" Vanje Jovanovića; Teatar Exit s "Realistima" redatelja Matka Raguža, te Satiričko kazalište Kerempuh s predstavom "Škrtac" J. B. P. Molièrea, u dramaturškoj obradi Tomislava Zajeca i režiji Dore Ruždjak Podolski.
 
Domaćin festivala GDK 'Gavella' izvest će predstavu "Naš razred" Jasmina Novljakovića.
 
Iz Beograda u Zagreb stiže "Balon" prema tekstu Mate Matišića i u režiji Monike Romić, koprodukcija Teatra Vuk i Monicarta "puna grotesknih, crnohumornih elemenata, ali i sućuti, provučenih  kroz glumački ludizam". Iz Srbije na festival dolazi i produkcija Kazališta Kosztolányi Dezső iz Subotice, "Posljednje djevojčice" u režiji Kokana Mladenovića, koja se bavi tijelom kao robom te temom surogat majčinstva. Predstava je na ovogodišnjem Sterijinom pozorju dobila niz nagrada – za najbolju predstavu, za tekst, za režiju, za glumački ansambl, za scenografiju.
 
Iz riječkog HNK Ivana pl. Zajca na Gavelline večeri dolazi Sofoklov "Kralj Edip", lutkarsko-glumačka fantazija u kojoj je Luciano Delprato antičkoj tragediji pristupio inventivno, intermedijalno, sanjalački. "Bogovi", autorski projekt Dalibora Matanića motiviran igranim filmom "Funny Games" Michaela Hanekea u produkciji HNK iz Varaždina "kroz mračni imaginarij secira niz 'osjetljivih mjesta' prenapregnute suvremenosti". Iz Splita na festival dolaze "Kukci... zaustavljena priča", posljednja režija Saše Anočića.
 
Jedanaesta predstava u konkurenciji 35. Gavellinih večeri bit će "Dobar, loš, mrtav 2: Pakao" u režiji Ivana Planinića, nastavak prve uspješnice KunstTeatra nastao u suradnji s Kazališnom družinom Kufer, "koji se vispreno i drsko poigrava žanrovima, formama, kazališnim iskazima".
 
Na završnoj večeri festivala dodijelit će se četiri nagrade, a odluku o najboljoj predstavi, najboljoj režiji, najboljoj ženskoj te muškoj ulozi donijet će tročlano prosudbeno povjerenstvo u sastavu Miroslav Miki Radonjić, Zrinka Turalija Kurtak i Perica Martinović. Festival, izvan konkurencije, zatvara još jedna produkcija Gavelle, "Zagreb 2020", autorski projekt Filipa Šovagovića i Dubravka Mihanovića.
 
Sve predstave zagrebačkih kazališta održavaju se u matičnim teatrima a gostujućih u KUC-u Travno.
 
Dok se kazalište Gavella u potpunosti ne vrati na adresu u Frankopanskoj 10, ulaznice za 35. Gavelline večeri i sve predstave kazališta Gavelle mogu se nabaviti na novoj lokaciji blagajne u Petrinjskoj 13. Radno vrijeme blagajne je od 10 do 19 sati, te sat vremena prije izvedbe u KUC-u Travno. (Hina)