Preskočite na glavni sadržaj

5. Dani medijske pismenosti

5. Dani medijske pismenosti
5. Dani medijske pismenosti, u organizaciji Agencije za elektroničke medije i UNICEF-a, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija te Ministarstva znanosti i obrazovanja, održat će se od 2. do 8. svibnja 2022. godine.
vrijeme: 02.05.2022. - 08.05.2022.
url: https://www.medijskapismenost.hr/
Slogan „Misli svojom glavom u medijskom labirintu“ naglašava ovogodišnje teme u fokusu – važnost obrazovanja o medijima te razvoja vještine kritičkog razmišljanja, prepoznavanja dezinformacija, razumijevanja utjecaja influencera i prikrivenog oglašavanja, algoritama koji određuju koje informacije i sadržaj će doći do nas putem društvenih mreža i utjecati na našu sliku o svijetu oko nas, ključnim temama i događajima.

Istraživanje koje je za UNICEF i Agenciju za elektroničke medije proveo Ipsos pokazalo je da je samo 20% građana imalo priliku učiti o medijima, o tome kako mediji funkcioniraju, kako nastaju medijski sadržaji te kako analizirati i kritički promišljati o medijskim sadržajima i vijestima. 37% mladih od 16 do 25 godina imalo je priliku učiti o medijima. Kako bi građani dobili priliku učiti o ovim važnim temama, u okviru Dana medijske pismenosti, u vrtićima, školama, na fakultetima, u knjižnicama, kinima i drugim ustanovama i ove će se godine održati brojna događanja.

Popis svih događanja, online i uživo, dostupan je na portalu medijskapismenost.hr.

Važan dio Dana medijske pismenosti su i obrazovni materijali koji nastaju u suradnji sa stručnjacima. Riječ je materijalima kroz koje odgojitelji, učitelji i nastavnici mogu saznati više o temama vezanima za medijsku pismenost te održati edukativne radionice s djecom i mladima na teme kao što su prepoznavanje dezinformacija, online sigurnost, utjecaj influencera i društvenih mreža na mentalno zdravlje djece i mladih, o međusobnom poštovanju u online okruženju i brojne druge. Ove godine predstavljena su dva nova obrazovna materijala – Uvod u novinarstvo i Uvod u filmski jezik. Ukupno je na portalu medijskapismenost.hr dostupan 31 obrazovni materijal i 19 video-predavanja koji su do sada preuzeti 560.000 puta što mnogo govori o velikom interesu odgojitelja, učitelja i nastavnika za ovu važnu temu.