Preskočite na glavni sadržaj

45. Međunarodni festival umjetničke tamburaške glazbe

Ovogodišnji Međunarodni festival umjetničke tamburaške glazbe (MFUTG) održava se od 24. do 26. lipnja u Osijeku, Našicama i Đakovu.
vrijeme: 24.06.2022. - 26.06.2022.
mjesto: Osijek, Našice, Đakovo

Šesnaest orkestara predstavit će neka starija, možda i bolja vremena, podsjetit će na zvučne mirise Panonije i, ponovno, razgaliti duše i srca publike. Gotovo 400 mladih glazbenika na tamburama iz cijele Hrvatske (Split, Nin, Križevci, Samobor, Zagreb, Staro Petrovo Selo, Semeljci, Osijek) pokazat će svoje tamburaško umijeće u trima glazbeno bogatim natjecateljskim i revijalnim večerima izvodeći 50 skladbi pisanih za tambure, od kojih je čak sedam praizvedbi hrvatskih skladatelja.
Pred tročlanim stručnim povjerenstvom u sastavu Siniše Leopolda, Vladimira Vladimirova i Franje Batoreka orkestri i ansambli će pokazati koliko su ukrotili žice na svojim tamburama, a onima kojima to najbolje pođe za rukom dodijelit će se plakete „Tambura Paje Kolarića“:  za najbolji orkestar/ansambl, najbolju praizvedbu, najboljeg dirigenta te vokalnog i instrumentalnog solista.
Kao i ranijih godina, Festival je otvoren za publiku te je ulaz na sva tri dana besplatan. Prvoga dana, 24. lipnja od 20 sati orkestri nastupaju na pozornici Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku (potrebna je ranija rezervacija ulaznica na broj mobitela 091 5789 096 – gđa. Vesna Mores). Sljedeće večeri (25. lipnja) publika će uživati u zvucima tambure u Srednjoj školi Izidora Kršnjavoga u Našicama od 19 sati, a posljednjeg dana Festivala gledatelji će orkestre i ansamble pratiti iz Centra za kulturu u Đakovu od 18 sati.

Sve druge informacije o programu i orkestrima, odnosno ansamblima koji će nastupati možete pronaći na službenoj internetskoj stranici Hrvatskog tamburaškog saveza u Osijeku, kao i na Facebook stranici i Instagram profilu.

Program Festivala