Preskočite na glavni sadržaj

44. Mediteranski kiparski simpozij

44. Mediteranski kiparski simpozij
Ovogodišnje, 44. izdanje Mediteranskog kiparskog simpozija održava se od 16. srpnja do 6. kolovoza u Parku skulptura Dubrova. Tijekom trajanja manifestacije gosti MKS-a mogu posjetiti i iskusiti magičan proces stvaranja novih skulptura autora Marine Bauer i Stefana Esterbauera.
vrijeme: 16.07.2022. - 06.08.2022.
mjesto: Park skulptura Dubrova
Nakon punih 20 godina, 44. edicija Simpozija uključiti će i međunarodnog autora i žensku autoricu sa aktualne domaće kiparske scene.
Sudionici na ovogodišnjem Simpoziju su akademska kiparica 𝗠𝗮𝗿𝗶𝗻𝗮 𝗕𝗮𝘂𝗲𝗿 iz Zagreba te akademski kipar i profesor 𝗦𝘁𝗲𝗳𝗮𝗻 𝗘𝘀𝘁𝗲𝗿𝗯𝗮𝘂𝗲𝗿 iz Linza u Austriji.
𝘖𝘷𝘰𝘨𝘰𝘥𝘪𝘴̌𝘯𝘫𝘪 𝘬𝘰𝘯𝘤𝘦𝘱𝘵 𝘬𝘪𝘱𝘢𝘳𝘴𝘬𝘰𝘨 𝘴𝘪𝘮𝘱𝘰𝘻𝘪𝘫𝘢 𝘰𝘴𝘭𝘢𝘯𝘫𝘢 𝘴𝘦 𝘯𝘢 𝘱𝘳𝘰𝘱𝘪𝘵𝘬𝘪𝘷𝘢𝘯𝘫𝘦 𝘰𝘥𝘯𝘰𝘴𝘢 𝘤̌𝘰𝘷𝘫𝘦𝘬𝘢 𝘪 𝘱𝘳𝘪𝘳𝘰𝘥𝘦 𝘵𝘦 𝘰𝘥𝘯𝘰𝘴𝘢 𝘬𝘢𝘮𝘦𝘯𝘢 𝘪 𝘱𝘳𝘪𝘳𝘰𝘥𝘯𝘰𝘨 𝘢𝘮𝘣𝘪𝘫𝘦𝘯𝘵𝘢 𝘴̌𝘵𝘰 𝘫𝘦 𝘮𝘪𝘴𝘢𝘰 𝘷𝘰𝘥𝘪𝘭𝘫𝘢 𝘻𝘢 𝘬𝘰𝘯𝘤𝘦𝘱𝘵 𝘱𝘰𝘴𝘵𝘢𝘷𝘢 𝘗𝘢𝘳𝘬𝘢 𝘴𝘬𝘶𝘭𝘱𝘵𝘶𝘳𝘢 𝘋𝘶𝘣𝘳𝘰𝘷𝘢.
“Svoje radove najčešće razvijam u vezi sa okolišem i izlagačkim prostorom. U slučaju Parka skulptura Dubrova dojmila me se neobična tenzija između (rijetkih, ali prisutnih) divljih krških stijena i kamenih skulptura postavljenih u parku. Krške stijene često se nazivaju i "žive" stijene, a u kontekstu parka zanimljiva mi je činjenica da su one vrhovi mnogo većeg podzemnog kamenog masiva, pa sam ideju odlučila graditi na tome, te na ljudskoj sklonosti antropomorfiziranja oblika u prirodi. Naime, stijene (kao i obrisi brda u daljini) često nadahnjuju prepoznavanje različitih lica i likova te razvijanje priča i legendi. Na taj način u pejzaže i prirodu učitavamo značenja koja nas na nove i dublje načine povezuju s njom. Rad prikazuje vrhove prstiju koji izviruju iz tla poput krške stijene, ruku koja se pomalja iz zemlje. To nedvojbeno djeluje uznemirujuće i pokreće niz pitanja, što mi se, s obzirom na aktualnu globalnu ekološku krizu i potrebu hitnog preispitivanja odnosa prema okolišu i prirodi, čini sasvim prikladnim.” – iz koncepta Marine Bauer.
S druge strane, Esterbauer je predan društvenim pitanjima i pitanjima o humanoj budućnosti društva. Između ostalog, kao umjetnik sudjeluje u projektima pomoći "Pro Mente Gornja Austrija", koji vodi kampanje za osobe s mentalnim teškoćama i druge osobe s invaliditetom, a aktivan je i u regionalnom projektu "Innd's Future". Pretežno se izražava u medijima kao što je gips, metal, te drvo i kamen kroz koje propitkuje moguće forme. Fasciniran je istarskim kamenom te lokacijom Parka skulptura Dubrova za kojeg je predložio skulpturu sačinjenu od dva monolitna bloka većih dimenzija.
Opširnije:
Facebook-događanje