Preskočite na glavni sadržaj

40 radova u užem izboru za EUMies Awards 2024

40 radova u užem izboru za EUMies Awards 2024
Europska komisija i Fundació Mies van der Rohe objavili su popis od 40 radova koji su ušli u uži izbor za nagradu Europske unije za suvremenu arhitekturu 2024. - Nagrada Mies van der Rohe. Među ovogodišnjim nominiranim radovima nalaze se i tri rada iz Hrvatske.
vrijeme: 18.01.2024. -
url: https://deskkultura.hr/hr/

Članovi međunarodnog žirija te predstavnici Fundacije Mies van der Rohe i Europske komisije sastali su se u Barceloni u studenom 2023. kako bi ocijenili 362 nominacije i sastavili uži izbor od 40 radova, završenih u periodu između travnja 2021. i svibnja 2023., koji konkuriraju za prestižnu nagradu Europske unije za suvremenu arhitekturu 2024. Članove ovogodišnjeg međunarodnog žirija činili su: Frédéric Druot (Pariz/Bordeaux) - predsjednik, Martin Braathen (Oslo), Pippo Ciorra (Rim), Tinatin Gurgenidze (Tbilisi/Berlin), Adriana Krnáčová (Prag), Sala Makumbundu (Luksemburg) i Hrvoje Njirić (Hrvatska).
 
Radovi u užem izboru predstavljaju primjere arhitektonski odgovornog, etičkog i ekološkog projektiranja. Oni također naglašavaju važnost da arhitektura, urbano planiranje i upravljanje trebaju surađivati na još snažniji način kako bi ostvarili dugoročne gradske projekte, s obzirom na to da je arhitektura djelatnost od javnog interesa i da mora biti projektirana tako da osigurava kvalitetan životni prostor i izgrađenu okolinu za sve. Među 40 odabranih radova značajan broj sačinjavaju transnacionalni projekti, a polovica odabranih radova nalazi se u manjim gradovima i mjestima.
 
Popis i opise radova u užem izboru možete pogledati ovdje, a među ovogodišnjim nominiranim radovima nalaze se i 3 rada iz Hrvatske:
  1. Vidikovci i Centar za posjetitelje Lonjskog polja - roth&čerina
  2. JAŠIONICA * ZK odjel Općinskoga građanskog suda u Zagrebu (OGSZG) - Gruntovnica - MORE arhitekture d.o.o.
  3. Ekološka farma crnih slavonskih svinja - SKROZ d.o.o. 
SLJEDEĆI KORACI U OCJENJIVANJU RADOVA

Žiri će tijekom veljače objaviti popis radova koji ulaze u finale, a u travnju 2024. bit će objavljeni dobitnici Nagrade za suvremenu arhitekturu te Nagrade za nadolazeće arhitekturu. U sljedećem mjesecu, svibnju, održat će se svečana dodjela nagrada u paviljonu Mies van der Rohe u Barceloni.
 
Dobitnici Nagrade za suvremenu arhitekturu osvojit će nagradu u iznosu od 60.000,00 EUR, a dobitnici Nagrade za nadolazeću arhitekturu nagradu u iznosu 30.000,00 EUR. Svim finalistima uručit će se skulptura kojom se prepoznaje njihov doprinos suvremenoj arhitekturi.
 
POZADINA

Nagrada Europske unije za suvremenu arhitekturu - Nagrada Mies van der Rohe je bijenalna nagrada koja se dodjeljuje radovima završenim u prethodne dvije godine u državama koje sudjeluju u programu Kreativne Europe. Glavni ciljevi Nagrade su postizanje temeljitog razumijevanja transformacije izgrađenog okoliša; prepoznavanje i pohvala izvrsnosti i inovativnosti u području arhitekture te isticanje doprinosa arhitekata u razvoju novih ideja, održivom razvoju i transformaciji izgrađenog europskog okoliša.
 
Izvor.