Preskočite na glavni sadržaj

#40 Dance Week Festival – Tjedan suvremenog plesa

#40 Dance Week Festival – Tjedan suvremenog plesa
Međunarodni plesni festival, jedan od najstarijih u Europi, Tjedan suvremenog plesa otvara svoja vrata po 40. puta u Zagrebu od 12. do 16. lipnja 2023.
vrijeme: 12.06.2023. - 16.06.2023.
mjesto: Zagreb, Varaždin, Rijeka
url: https://danceweekfestival.com/

Svečano otvorenje 40. edicije Tjedna suvremenog plesa započeti će predstavom OMMA uvijek rado viđenog gosta festivala Josefa Nadja u ZeKaeMu 12.06. s početkom u 19.30h, nakon čega se program nastavlja u ZPC-u koprodukcijskim projektom TSP/ZPC/defacto - AGENDA u kojem će se predstaviti koreografi Simone Aughterlony i Saša Božić uz sudjelovanje plesača iz Hrvatske, Njemačke, Belgije i Švicarske.
 
Publika će imati priliku vidjeti i Portugalski dvojac Maria Campos i Guy Nader koji nam dolazi sa svojom nagrađivanom predstavom Set of Sets.
 
Ističemo festivalsku premijernu izvedbu predstave Bjeguni, koreografa Staše Zurovac, uz proslavljeni Balanescu Quartet i ansambl sastavljen od hrvatskih i inozemnih plesača. Djelo inspiraciju nalazi u romanu poljske nobelovke Olge Tokarczuk  koja je napisala Bjegune kao posvetu putovanju i bijegu, potrazi za smislom i besciljnom lutanju. Smješten između 17. i 21. stoljeća, roman je "filozofsko promišljanje suvremenog putovanja". Strukturiran je kao niz vinjeta, od kojih su neke izmišljene, a druge temeljene na činjenicama. Bjeguni su predstava koja crpi inspiraciju iz začudnih slika romana i kroz istraživački proces stvara vlastiti slikopis.
 
Festival nastavlja promovirati inkluzivnu praksu u plesu, te i se i ove godine ostvaruje suradnja sa riječkim Festivalom Inkluzivne Scene. Umjetnik Wonyoung Kim iz Južne Koreje nastupit će sa predstavom Becoming-Dancer u Zagrebu i u Rijeci. Predstava, rađena u suradnji sa plesačem i redateljem Kisub Choi (Projekt YYIN), pobudila je pažnju svjetskih promotora na najvećem svjetskom plesnom festivalu Tanzmesse 2022., u Dusseldorfu .
Omar Rajeh, libanonski umjetnik koji djeluje u Francuskoj dolazi sa solo  predstavom  Dance is not for Us i prvi se puta predstavlja hrvatskoj javnosti. Tijekom festivala prezentira se i njegov nagrađivani film Odour of Elephants. 
 
Festivalski program završava slovenskom predstavom Sinsonte, kojim plesačica Urška Centa zajedno sa koreografom i predstavnikom moderne flamenco avangarde Marcom de Anom nastavaljaju svoj rad na projektu Historias de Pájaros (Priče o pticama), premijerno izveden prošle godine Cankarjevom Domu i u koprodukciji sa organizacijom Flota Ljubljana.
 
Uz bogati izvedbeni program i ove se godine otvaraju  mladim plesačima uz nastup i razgovore o početnim koracima prema održivoj profesionalnoj karijeri, povezujući Zagreb i Portugal.
 
„Četrdeseto izdanje Festivala spaja nas s poznatim i dragim imenima međunarodne scene, ali i pruža mogućnost susreta s novim umjetnicima i stilovima. Tematski se festival nastavlja osvrtati na pitanje održivosti i kao uvijek kroz pozitivni iako kritički odnos prema budućnost koju gradimo, nastavlja propitivati ulogu koju ples ima kao i njegovu moć transformacije.“ Mirna Žagar, direktorica TSP-a.  
 
I ove godine kao i ranijih, hrvatski će umjetnici imati prilike sudjelovati u majstorskim radionicama a koje vode umjetnici gosti festivala Radionice će se održati u prostoru Zagrebačkog plesnog centra.  Radionicu za sva tijela, utemeljenu na istraživanju odnosa riječi i pokreta,  održat će koreanski umjetnici Wonyoung Kim i  Kisub Choi, dok će koreografski dvojac grupe GN/MC Guy Nader i Maria Campos prezentirati svoj osebujni, fizički izazovni koreografski pristup. Razgovori sa umjetnicima pružit će priliku i publici da sazna više o samim radovima.
 
Festivalski program odvija se kroz brojna partnerstva, a bez čijeg angažmana ne bilo moguće ostvariti program koji donosi aktualnosti iz svijeta europskog plesa: Zagrebački plesni centar, Francuski institut u Zagrebu, te uz financijsku potporu  Ureda za kulturu Grada Zagreba, Ministarstva kulture i medija RH, Francuskog Instituta u Zagrebu i Teatroskopa,  Veleposlanstva Kraljevine Španjolske u Hrvatskoj te Turističke zajednice grada Zagreba
 
Festival ove godine pruža gledateljima mogućnost da i nakon Festivala uživaju u plesu, uz posebne ponude partnera: HNK Zagreb nudi posjetiteljima Festivala 20% popusta na baletnu predstavu  Prelaženje linije – večer tri baleta (popust se ostvaruje na blagajni HNK prezentacijom ulaznice sa predstave Tjedna suvremenog plesa).  A u Centru mladih Ribnjak, 19.06 u 20.00h Studio za suvremeni ples predstavlja recentnu predstavu House Bolero koreografa Mateja Kejžara, a pomladak studija  se prezentira kroz predstavu Disorder. 
 
Vaša potpora i posjeta pridonose uspješnosti i održivost festivala koji je tijekom 39 godina postojanja predstavio preko 1000 međunarodno afirmiranih umjetnika, te producira preko 250 radova hrvatskih koreografa, i pridonio afirmaciji suvremenog plesa u hrvatskoj i njegovoj većoj integraciji u međunarodni kontekst suradnji i kulturnih razmjena. 2015. godine festival je dobio prestižno priznanje Europske festivalske federacije EFFE Label za postignute rezultate i doprinose.  2010. godine Povelja Predsjednika Republike Hrvatske za doprinos razvitku i promicanju međunarodnog položaja Republike Hrvatske i plesa kao umjetnosti priznanje je našem kontinuiranom djelovanju u ovom sektoru
 
Detaljne informacije vezane uz program potražite na stranicama festivala www.danceweekfestival.com
 
Ulaznice se mogu kupiti putem platforme Ulaznice.hr te na svim prodajnim mjestima Ulaznica.hr
Također, ulaznice će biti moguće kupiti na blagajni mjesta izvedbe pojedine predstave sat vremena prije početka.
 
Do skorog susreta uz ples!
40. Tjedan suvremenog plesa 
 
PROGRAM 40. DANCE WEEK FESTIVAL - 12. - 16.06.2023.
 
12.06. PONEDJELJAK
18.30h - Svečano otvorenje 40.TSP -  Foajer ZeKaeMa
19.30h - OMMA - Josef  Nadj - - ZeKaeM
21.00h - AGENDA - De Facto - ZPC
 
13.06. UTORAK
19.30h - SET OF SETS - Guy Nader i Maria Campos - ZeKaeM
21.00h - DANCE IS NOT FOR US - Omar Rajeh - ZPC
 
14.06. SRIJEDA
18.00h i 21.00h - BECOMING A DANCER - Wonyoung Kim + projekt YYIN - ZPC
20.00 - OMMA - Josef Nadj - HNK Varaždin
 
15.06. ČETVRTAK
15.00H – ONI KOJI DOLAZE – prezentacija mladih plesnih umjetnika (Škola suvremenog plesa Ane Maletić u Zagrebu predstavalja Allegro, koreografkinje Maše Kolar) a razgovoru se pridružuju gosti festivala i gosti iz Portugala.
19.30H - BJEGUNI - Staša zurovac i Balanescu Quartet - premijera - ZeKaeM
 
16.06. PETAK
19.30H - BJEGUNI - Staša zurovac i Balanescu Quartet - ZeKaeM
21.00h - Flota Sinsote - Zagrebački plesni centar
 
16.06. ZATVARANJE FESTIVALA
BECOMING A DANCER - Wonyoung Kim + projekt YYIN - Rijeka