Preskočite na glavni sadržaj

39. Tjedan suvremenog plesa

39. Tjedan suvremenog plesa
Najveći međunarodni plesni festival u Hrvatskoj, te jedan od najstarijih u Europi, Tjedan suvremenog plesa odvija se po 39. puta u Zagrebu od 1. do 12. lipnja 2022.
vrijeme: 01.06.2022. - 12.06.2022.
mjesto: Zagreb
url: https://www.facebook.com/tjedansuvremenogplesa

Ovogodišnji Tjedan suvremenog plesa spaja nas s nama poznatim i dragim imenima međunarodne scene, ali i novim talentima, dok se kroz radionice, tribine i predavanja u  tematskom smislu, festival ove godine osvrće na pitanje održivosti u širem smislu: počevši od održivost karijera plesača, održivost resursa, održivost zajednice, a sve to kao i uvijek kroz pozitivan, ali i kritički odnos prema budućnost koju gradimo, ulozi koju ples ima te moćnostima plesne transformacije. 
 
Stoga nam je čast ovogodišnji festival otvoriti upravo s predstavom Tu Sam! u produkciji riječkog kolektiva Trafik, autora Žak Valente koja progovara o održivosti plesačkih karijera, životnim, ali i umjetničkim izazovima s kojima se plesni umjetnici svakodnevno susreću. Punk, visoka moda i umjetnost, bunt, pomicanje granica društveno prihvatljivog i umjetnički prihvatljivog teme su koje propituje, a  podjednako su aktualne i danas kao i nezaboravnih osamdesetih godine prošlog stoljeća.
 
Zvijezda 39. Tjedna je zasigurno predstava/spektakl May B, koja je postavila francusku koreografkinju Maguy Marin čvrsto u samo središte pozornosti  svjetske plesne scene 1981. godine. Nakon više od 40 godina izvođenja i danas, ova predstava podjednako plijeni pažnju gledatelja, ali i kritike. Tako se gostovanjem predstave May B, 39. Tjedan suvremenog plesa pridružio  nizu europskih prijestolnica na kojima je odigrana ova jedinstvena kazališno-plesna senzacija, a hrvatska publika končano će moći uživati u ovoj plesnoj poslastici.
 
Francesco Scavetta, svakako je rado viđeni umjetnik u Hrvatskoj, bilo kada navrati održati jednu od svojih svjetski jedinstvenih radionica,  specifične plesne metodologije Suprising Body, bilo da predstavlja svoj neobični koreografski svijet inspiriran filmskim trenutcima i metodologijama. Jedan je od najagilnijih autora danas, čiji su radovi gostovali u 73 zemlje svijete, zagrebačkoj će se publici ove godine predstaviti s predstavom Hardly Ever, čije je gostovanje bilo planirano za vrijeme pandemije.  
 
U goste dolazi i mladi talijanski umjetnik Marco D’Agostin, europska plesna zvijezda u usponu, sa svojom sjajnom predstavom Best Regards, koja je svojevrsni homage posvećenim Nigel Charnocku, velikanu suvremenog plesa i osnivaču legendarne skupine DV8, a kojeg je Festival imao prilike ugostiti tijekom ratnih izdanja.  
 
Uz bogati izvedbeni program pozivamo vas da pratite i Off prorgam Tjedna.
 
S čak dvije konferencije koje se bave aktualnim pitanjima vezanim uz struku i njenu održivost: prva je međunarodna konferencija Stronger Together: Performing Arts and Territorial Development,  realizirana je  u suradnji sa Francuskim Institutom u Zagrebu te Mrežom Teatroskop i Festivalom Cirkusa, a bavi se regionalnim razvojem i pozicijom nezavisne plesne scene i suvremenog cirkusa u Hrvatskoj i u Europi danas. U suradnji sa Akademijom Dramskih Umjetnosti i Školom za suvremeni ples Ane Maletić održati će se i konferencija na temu Gradimo Budućnost, uz prezentaciju radova studenata završnih godina. Razgovarat će se o održivosti karijera, viziji za budućnost i iščekivanjima mladih umjetnika koji stupaju na profesionalnu scenu.
 
Kroz Radionice Jutarnjih plesnih treninga gostujući umjetnici pružit će priliku hrvatskim plesnim umjetnicima da razmjene iskustva i isprobaju  nove tehnike i plesne pristupe. Dok će se kroz dvije intenzivne koreografsko-plesne radionice ojačati povezivanje hrvatske plesne scene s međunarodnim projektima. Tako će se kroz radionice multikulturnog projekta  Roots of Dance,  u kojem sudjeluju plesne organizacije iz devet zemalja, osim  istraživanja o spoju tradicionalnih kultura i suvremenih izvedbenih praksi, odabrati  i sudionici za odlazak na plesni festival u Katowicama, Poljskoj u rujnu 2022.  
 
Izuzetna nam je čast što ćemo realizirati radionicu ekscentričnog francuskog koreografskog dvojaca SINE QUA NON, koji poziva zagrebačke plesače,  cirkusante, pjevače, akrobate, glumce i općenito umjetnike svih profila,  da im se pridruže  u četverodnevnom istraživačkom procesu za predstavu u nastajanju pod nazivom Out of the Blue.
 
Kako i gledatelji ne bi ostali zakinuti za izvođačko iskustvo pobrinuo se mađarski umjetnik Mate Meszaros, koji poziva građane da mu se pridruže kroz  šetnju u projektu Mechanics of Distance, te da na novi način upoznaju grad i na trenutak poziciju promatrača zamijene ulogom izvođača.  
 
Uz odabir recentnih hrvatskih umjetnika i njihovih radova: Saše Božic, Ksenije Zec, Žak Valenta, Zrinke Šimišić, Koraljke Begović, Tatjane Rupcich, zagrebačkoj publici će se predstaviti i umjetnici iz Srbije, Makedonije, Slovenije, Bugarske, Bosne i Hercegovine te Ukrajine i Mađarske, a sve to zahvaljujući  suradnji s programom Perform Europe, jednim od najvećih aktualnih europskih programa koji ima za cilj jačanje mobilnosti europskih produkcija, unutar kojeg je i nastala  jedna od najznačajnih suradničkih platformi pod nazivom  East is Best.
 
Osim predstava, tribina i radionica, Tjedan je ove godine obogaćen i multimedijalnim sadržajima koji se bave značajnom temom važnosti plesa u vrijeme ratnih razaranja i poraća. Tako će posjetitelji moći vidjeti prezentaciju video instalacije Our Family Garden, umjetnice Smirne Kulenović, koja na intrigantan način predstavlja stvaranje umjetničke zajednice tri desetljeća nakon rata u BiH. Predstavit ćemo također ukrajinsku predstavu Poslukh, nakon koje ćemo imati privilegiju  razgovarati  sa samom  autoricom Krystynom Slobodianiuk. Osim tog ćemo podržati ukrajinske umjetnike i kroz projekciju kratkog filma umjetnika Antona Ovchenka, koji je nastao tijekom nedavnog boravka u skloništu u Kijevu, te ćemo s njima razgovarati o važnoj ulozi koju umjetnost ima u ratu, ali još važnije u vrijeme poraća, obnove i gradnje budućnosti. Filmsku selekciju zaključit ćemo s ciklusom kratkih filmova Malijskog umjetnika Smail Kanoute, jednog od 22 koreografa koje Europska mreža Aerowaves izdvaja kao jednu od svjetskih mladih koreografskih nada koje svakako treba pratiti.

Detaljne informacije vezane uz program potražite na stranicama festivala www.danceweekfestival.com  i www.tjedansuvremenogplesa.com.