Preskočite na glavni sadržaj

38. dani hvarskog kazališta

38. dani hvarskog kazališta
Književno-znanstvena i scenska manifestacija posvećena teatrološkom i scenskom vrednovanju hrvatske književne i kazališne baštine. Središnji događaj je znanstveni skup na temu iz povijesti hrvatske književnosti.Uz hrvatske, sudjeluju i inozemni znanstvenici, a izlaganja se redovito objavljuju u zborniku ˝Dani hvarskog teatra˝.
vrijeme: 04.05.2011. - 07.05.2011.


U dramskom dijelu programa izvode se predstave hrvatskih autora u starom Hvarskom kazalištu ili na otvorenom.
 
Tema 38. dana hvarskog kazališta je ˝Hvar - književnost i kazalište˝. Tridesetak znanstvenika iz Osijeka, Splita, Zadra i Zagreba te Udina - od renomiranih znanstvenika, poput  Pavla Pavličića, Tonka Maroevića, Slobodana P. Novaka,  do  znanstvenih novaka, poput Kristine Grgić, Ozane Iveković i Gorana Pavlića, raspravljat će o različitim aspektima  teme -  o novom čitanju Lucića ili Hektorovića, o  Hvaru u poeziji Augusta Šenoe, Chestera Beersa, Antuna Šoljana, Nikice Petraka, o djelovanju Hvarana, primjerice Biondija i Pelegrinovića, u drugim sredinama, te o drugim temama vezanim uz Hvar, kazalište i književnost.

Tema je posvećena obilježavanju 400.  obljetnice izgradnje komunalnoga kazališta u Hvaru, jednoga od najstarijih javnih kazališta u Europi,  koje će uslijediti 2012. godine. Predstavljanjem zbornika s objavljenim priopćenjima s ovogodišnjeg skupa, u svibnju 2012. godine,  Dani hvarskog kazališta pridružit će se  obilježavanju te obljetnice.

U dramskom dijelu programa kazališni amateri iz Hvara i sa Visa izvesti će za sudionike skupa i njihove domaćine  tri predstave.
Dani će se, kako je to i uobičajeno, otvoriti  predstavljanjem zbornika prošlogodišnjih priopćenja  na temu ˝Pamćenje, sjećanje i zaborav u hrvatskoj književnosti i hrvatskom kazalištu˝.

38. dani hvarskog kazališta / program


Dani hvarskog kazališta utemeljeni su 1974. godine.


kontakt:

Razred za književnost HAZU  
Ulica Andrije Hebranga 1, 10000 Zagreb  
Tel: + 385 1 48 95 169 
Fax: + 385 1 48 19 979
E-mail: drapic@hazu.hr