Preskočite na glavni sadržaj

36. Susret hrvatskih puhačkih orkestara u Opatiji

36. Susret hrvatskih puhačkih orkestara, koji će se održati sljedećeg vikenda, 10. i 11. lipnja 2023. godine u Opatiji, okupit će najuspješnije puhačke orkestre iz cijele Hrvatske. Susret će se moći uživo putem službenih Facebook i Youtube stranica Hrvatskog sabora kulture.
vrijeme: 10.06.2023. - 11.06.2023.
mjesto: Opatija
url: https://www.hrsk.hr/
Susret će u svojem 36. izdanju, s velikim brojem sudionika i kvalitetom glazbenog programa, u punom sjaju predstaviti snagu kulturno-umjetničkog amaterizma kao važnog nositelja glazbene kulture. U Opatiji će sudjelovati 12 najboljih hrvatskih amaterskih orkestara iz 10 hrvatskih županija s više od 600 glazbenika. Uz domaćine Puhački orkestar Lovran i slovenske goste KD Godba Cerknica, na Susretu su orkestri D kategorije: Osječki puhački orkestar, Gradska glazba Metković, Gradski puhački orkestar “Krešimir” Kutina, Limena glazba DVD-a Bednja i Hrvatska gradska glazba Vis; te orkestri B kategorije: Puhački orkestar Grada Koprivnice, Kulturno glazbeno društvo “Mosor” Klis Kosa, Puhački orkestar Bjelovar, Puhački orkestar “Naša sloga” Babići, Puhački orkestar Zaprešić, Gradski puhački orkestar Krapina i Puhački orkestar DVD-a Špičkovina.

Natjecateljski program Susreta će započeti svečanim otvorenjem u subotu, 10. lipnja u Velikoj dvorani Centra Gervais, gdje će u 18 sati nastupiti najbolji puhački orkestri D kategorije natjecanja. Nakon natjecateljskih nastupa orkestri će se uputiti prema Ulici Maršala Tita u Opatiji gdje će se predstaviti na tradicionalnoj Ljetnoj balinjeradi Opatija koja svake godine popularno broji nekoliko tisuća posjetitelja. Drugi dio programa održat će se u nedjelju, 11. lipnja u Centru Gervais s početkom u 12 sati s orkestrima sudionicima B kategorije. Susret će završiti dodjelom zahvalnica i nagrada najboljim orkestrima.

Natjecateljske nastupe orkestra sudionika ocjenjivat će stručno povjerenstvo u sastavu Ivan Josip Skender, Bánk Harkay, Barbara Kajin i Mitja Dragolič (Slovenija) koji će odlučiti o nagradama. Osim plaketa Hrvatskog sabora kulture, jednom od orkestara sudionika bit će dodijeljena Nagrada Hrvatskog društva skladatelja za najbolju izvedbu skladbe hrvatskog autora, a najuspješniji orkestri osvojit će nagrade u obliku vrijednih instrumenata i glazbene opreme koje su osigurali ekskluzivni sponzori Euro-Unit d.o.o. i partneri: Buffet Crampon, Yamaha, Canorus, Lion Style, Vandoren, Legere, D'Addario Woodwinds i BG France.

Uz Hrvatski sabor kulture, suorganizaciju Susreta ove godine potpisuju Puhački orkestar Lovran i Hrvatsko društvo skladatelja – ZAMP. Susret će se održati uz materijalnu potporu Ministarstva kulture i medija RH te sufinanciranje Primorsko-goranske županije, Grada Opatije i Turističke zajednice grada Opatija.

36. Susret hrvatskih puhačkih orkestara možete pratiti uživo putem službenih Facebook i Youtube stranica Hrvatskog sabora kulture.