Preskočite na glavni sadržaj

34. Krležini dani u Osijeku 2023.

34. Krležini dani u Osijeku 2023.
Od 7. do 10. prosinca 2023. u Osijeku će se održati 34. Krležini dani u Osijeku, teatrološko-kazališna manifestacija koja u sebi objedinjuje znanstveni skup, smotru kazališnih predstava, izložbe i predstavljanja teatroloških izdanja.
vrijeme: 07.12.2023. - 10.12.2023.
mjesto: Osijek
url: https://www.info.hazu.hr/

Dani počinju otvaranjem izložbe Ogledala 02 kostimografkinje i vizualne umjetnice Ivane Bakal u organizaciji Hrvatskoga narodnog kazališta u Osijeku te izvedbom predstave 55 kvadrata Hrvatskoga narodnog kazališta u Splitu, a u sklopu Dana će biti prikazane i predstave Jom Kipur Ivane Šojat u izvedbi Hrvatskoga narodnog kazališta u Osijeku i monodrama Miroslava Krleže Goya u izvedbi Zijaha Sokolovića.

Ovogodišnji znanstveni skup bavit će se proučavanjem hrvatske dramske književnosti i kazališta u prvome desetljeću 21. stoljeća, kada i u hrvatskome društvu i u hrvatskoj kazališnoj kulturi dolazi do značajnih promjena, stasa nova generacija dramskih pisaca koja obilježava posljednjih dvadesetak godina dramske književnosti i kazališta, utemeljuju se brojna nova privatna kazališta i nezavisne umjetničke skupine i platforme te se kazališni život postupno sve više internacionalizira. Na skupu će sudjelovati tridesetak istaknutih hrvatskih teatrologa, kazališnih kritičara i povjesničara kazališta i književnosti te kazališnih praktičara. Uvodno izlaganje o svom dramskom opusu održat će spisateljica Nina Mitrović.

U sklopu Krležinih dana bit će predstavljen i zbornik radova s prošlogodišnjega skupa Krležini dani u Osijeku 2022. Prvo desetljeće u hrvatskoj dramskoj književnosti i kazalištu, prvi dio koji je uredila Martina Petranović te još nekoliko recentnijih teatroloških izdanja: Lutkarska čuda svijeta Livije Kroflin, Oko izvedbe Ane Gospić Županović, Oscar Wilde izlazi iz zatvora ili Vaša omiljena umjetnost zove se kritika Nataše Govedić te Zakulisje Ane Lederer. U skladu s tradicijom dugom više od tri desetljeća, sudionici Krležinih dana položit će i vijenac na spomenik Miroslava Krleže.

Manifestaciju zajednički organiziraju Odsjek za povijest hrvatskoga kazališta Zavoda za povijest hrvatske književnosti, kazališta i glazbe Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Hrvatsko narodno kazalište u Osijeku i Filozofski fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku.

Program

Izvor. HAZU