Preskočite na glavni sadržaj

33. Svečanosti Pasionske baštine

33. Svečanosti Pasionske baštine
Ovogodišnje 33. Svečanosti Pasionske baštine održat će se od 26. veljače do 27. ožujka u Zagrebu, Bjelovaru, Varaždinu, Mariji Bistrici, Krašiću, Pakracu, Đakovu, Puli i Rijeci te Sarajevu (BIH). Ulazak na sve programe je besplatan.
vrijeme: 26.02.2024. - 27.03.2024.
mjesto: Zagreb, Marija Bistrica, Bjelovar, Varaždin, Pakrac, Trsat/Rijeka, Pula, Đakovo, Sarajevo (BIH)...
url: https://www.pasionska-bastina.hr/
Svečanosti se već više od tri desetljeća održavaju sa ciljem predstavljanja i promicanja umjetničke baštine hrvatske i svjetske kršćanske uljudbe; glazbenoga, likovnog, književnog, pučkog izričaja, nadahnutog Kristovom mukom, a održavaju se tijekom korizmenog liturgijskog vremena.

Na poseban način, ovogodišnje će Svečanosti, osim po broju Isusovih godina zemaljskoga života, biti posvećene prvoj kršćanskoj državi na svijetu - Armeniji, njezinoj sakralnoj i umjetničkoj baštini, a koju će predstaviti i armenski i hrvatski umjetnici, doprinoseći tako i obilježavanju 30 godina diplomatskih odnosa između Republike Hrvatske i Republike Armenije.

Svečanost otvorenja manifestacije održat će se u suradnji s Maticom hrvatskom i njezinim Odjelom za međunarodnu suradnju i iseljeništvo, u dvorani Jure Petričevića u Matici hrvatskoj, u ponedjeljak 26. veljače u 12 sati. U okviru otvorenja, osim govora predsjednice Odsjeka za međunarodnu suradnju i iseljeništvo dr. sc. Tuge Tarle, predavanje o armenskoj liturgijskoj glazbi, pod nazivom ‘Otkrivanje Noine zemlje - Putevima križa’,  održat će prof. Lilit Martirosyan, muzikologinja, pijanistica i orguljašica, te predavačica na Državnom Konzervatoriju Komitas u Jerevanu, te voditeljica zbora crkve sv. Ivana, Arinj/Kotayk, Armenija.
Isti dan, u 17,30, u dvorani Glazbenoga učilišta Elly Bašić (Vlaška 87), skladbe armenskih skladatelja izvest će obitelj Dalibaltayan predvođena svojim ocem, hrvatskim pijanistom armenskoga porijekla, prof. Rubenom Dalibaltayanom, te kolegama iz Armenije, tenorom Aramom Mamikonyanom i pijanisticom Ariseak Mkrtchyan.

Skladbe armenskih skladatelja u svoje je programe za ovogodišnje Svečanosti, uvrstila je i nekolicina hrvatskih glazbenika i ansambala. Likovno i grafičko oblikovanje, nadahnute drevnim motivima drevnih armenskih križeva - hačkara i pleterne ornamentike, osmislila je i ostvarila armenska umjetnica s hrvatskom adresom, Alina Gishyan.

Pasionska baština nastavlja suradnju i s Mađarskim kulturnim centrom u kojemu će se održati koncert glazbenika najmlađeg naraštaja hrvatskih umjetnika (Antonija Žarković, sopran i Nikolina Šoljić, klavir) i izložba ‘Križni put’ Tihomira Lončara, a u Novinarskom domu bit će izvedena plesna improvizacija na temu Kristove muke u izvedbi mađarskih umjetnika.
Župa i Grad Pakrac i ove su godine pokazali interes za programe Pasionske baštine, te će ugostiti glazbeni i kazališni program (Pergolesijev oratorij ‘Stabat mater’ i monodramu ‘Ispit savjesti’ Roberta Kurbaše).

Predavanje teatrologinje dr. sc. Sanje Nikčević istaknut će ulogu žene u Kristovoj muci, a ugostit će ga Grkokatolička crkva sv. Ćirila i Metoda u Zagrebu, čime se nastavljaju kazališne teme na Svečanostima Pasionske baštine.

Program 33. Svečanosti Pasionske baštine uključuje i najmlađe: učenike osnovnih škola Lotrščak i Ružičnjak, te Dramsku družinu župe Krista Kralja.
Studenti Muzičke akademije iz Zagreba i Akademije za umjetnost i kulturu iz Osijeka, kao i studenti različitih sastavnica zagrebačkoga Sveučilišta, pod vodstvom svojih mentora, već su redoviti izvođači programa Pasionske baštine, koji će ove godine održati koncerte u Zagrebu, Sarajevu (MA) i Đakovu (UAOS).

Svečanosti Pasionske baštine nastavljaju suradnju s istaknutim hrvatskim umjetnicima, te predstavljaju i praizvedbe novih skladbi.

‘Liriku Velikoga petka’ u suradnji s Društvom hrvatskih književnika i ove godine priređuje i vodi dr. sc. Tuga Tarle, a novost ovogodišnje Pasionske baštine predavanje je povjesničara dr. sc. Josipa Jurčevića, s temom Križni put hrvatskoga naroda u 20. stoljeću.

Programi Pasionske baštine održavaju se uz potporu Ministarstva kulture i medija RH, Grada Zagreba, Turističke zajednice Grada Zagreba, Hrvatskoga društva skladatelja.

Ulazak na sve programe je slobodan, a cijeli program moguće je pronaći na FB stranici Pasionska baština Zagreb.

(izvor: IKA)
 

 
 
Vizualni identitet ovogodišnjih 33. (broj Isusovih godina života na zemlji) Svečanosti Pasionske baštine (26.2.-27.3.) predstavlja dragocjeno umjetničko blago armenske srednjovjekovne baštine i kulturni simbol - hačkar - kameni križ - uvršten na UNESCO-ovu listu svjetske materijalne baštine.